Вже півроку є ризик банкрутства "Укртрансгаз" / фото УНІАН

Причиною фінансових труднощів оператора газотранспортної системи України держкомпанії "Укртрансгаз" є занижені тарифи на транспортування газу і критичні недоліки кодексу ГТС України, що дозволяють несанкціонований відбір газу облгазами.

Читайте такожУкраїна запропонувала Молдові використовувати свою ГТС та сховища газу

Про це повідомляє НАК "Нафтогаз України", який є 100% акціонером "Укртрансгазу".

Відео дня

"Команди НАК "Нафтогаз України" і "Укртрансгазу" багато разів попереджали про руйнівний вплив на фінансову стабільність оператора української ГТС декількох рішень регулятора ринку НКРЕКП. Серед них – зменшення тарифів на транспортування газу з травня 2019 року і критичні недоліки кодексу газотранспортної системи", - сказано в повідомленні.

У компанії зазначили, що поточні норми кодексу газотранспортної системи України роблять можливим несанкціонований відбір значних обсягів газу операторами газорозподільних мереж (облгазами).

Як повідомляє прес-служба, посилаючись на інформацію голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва, вже півроку існує ризик того, що "Укртрансгаз" може стати банкрутом у зв'язку з такою ситуацією.

"Нафтогаз" підтримував "Укртрансгаз", доки це було можливо, ми є найбільшим кредитором УТГ. Однак більше такої можливості немає. Ми повинні накопичувати газ в підземних сховищах і самі маємо дефіцит обігових коштів", - цитує прес-служба Коболєва.

У компанії повідомили, що "Укртрансгаз" подав свої пропозиції по зміні тимчасових тарифів, однак ці пропозиції досі не були розглянуті. Внаслідок цього, компанія не здатна закуповувати газ для прокачування палива по газотранспортній системі.

"Нафтогаз" і "Укртрансгаз" спільно з РНБО працюють над невідкладними заходами щодо забезпечення стабільності роботи української ГТС. Комплексне виправлення ситуації можливо лише за умови активних дій регулятора ринку НКРЕКП", - йдеться в повідомленні "Нафтогазу".

Як повідомляв УНІАН, раніше "Укртрансгаз" заявляв, що не має можливості своєчасно розраховуватися за контрактами на закупівлю газу для власних виробничо-технологічних витрат через дефіцит коштів, що ставить під загрозу роботу ГТС України після 24 червня.

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв раніше зазначав, що удвічі знижені тимчасові тарифи для компанії-оператора газотранспортної системи "Укртрансгаз", які регулятор затвердив наприкінці грудня 2018 року, у разі їх неперегляду призведуть до збитків на 22 мільярди гривень до кінця 2019 року, що порушує фінансову стійкість оператора української ГТС.

Довідка УНІАН. "Укртрансгаз" експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 мільярда кубометрів. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України та транзиту газу через її територію. Також компанія є оператором магістральних газопроводів, по яких природний газ транзитом надходить з Російської Федерації до країн ЄС.

100% акцій "Укртрансгазу" знаходяться у власності НАК "Нафтогаз України".