Ілюстрація REUTERS

Оператор газотранспортної системи України держкомпанія «Укртрансгаз» не в змозі виконати критерії фінансової стабільності кредиту Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) і Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) через занижений тариф і просить банки зменшити суму кредиту вдвічі до 125 млн євро, повідомляє компанія.

Читайте такожУкраїна запропонувала Молдові використовувати свою ГТС та сховища газу

«Подальша реалізація цієї кредитної програми стала неможливою з кількох причин. По-перше, шляхом встановлення регулятором занижених тарифів і як результат значного погіршення фінансового стану підприємства, «Укртрансгаз» не може виконувати критерії фінансової стабільності, які визначені в кредитних угодах з ЄБРР і ЄІБ», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Другою причиною є перегляд компанією обсягу використання коштів кредиту. Так, науково-технічною радою «Укртрансгазу» було ухвалено рішення, що підвищення надійності і збільшення ефективності використання газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород» можна реалізувати за рахунок значно меншого обсягу коштів.

«Тому компанія просить ЄБРР зменшити суму кредиту, оскільки для досягнення його основних цілей буде досить залучити 125 млн євро інвестицій, замість 300 млн євро запланованого обсягу кредитних коштів», - відзначили в компанії.

Третьою причиною фінансової нестабільності в компанії назвали ухвалені Кабінетом міністрів України зміни до постанови №496 про відділення функції транспортування природного газу, де чітко визначають механізм подальшого використання об'єктів і майна ГТС, а також юридичних осіб, які відповідають за використання цих матеріальних активів.

Разом з тим оновлена постанова прямо не регулює відносини «Укртрансгазу» з ЄБРР і ЄІБ в частині використання кредиту після відділення Оператора ГТС.

«Компанія звертається до банків з пропозицією провести консультації з урядом щодо визначення відповідальності сторін, механізму використання коштів і обслуговування кредиту після завершення процесу анбандлінгу. Виходячи з вищезазначених обставин, «Укртрансгаз» не бачить можливим використання коштів за кредитною угодою з ЄБРР і ЄІБ у 2019 році», - повідомила прес-служба.

Як повідомляв УНІАН, раніше голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявляв, що вдвічі знижені тимчасові тарифи для компанії-оператора газотранспортної системи «Укртрансгаз», які регулятор затвердив наприкінці грудня 2018 року, в разі їх не перегляду призведуть до збитків на 22 млрд грн до кінця 2019 року, що порушує фінансову стійкість оператора ГТС.

Наприкінці грудня 2018 року НКРЕКП вдвічі знизила тимчасові тарифи для «Укртрансгазу» на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу.

Довідка УНІАН. «Укртрансгаз» експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 млрд куб. м. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України і транзиту газу через її територію. Також компанія є оператором магістральних газопроводів, по яких природний газ транзитом надходить з Російської Федерації до країн ЄС.

100% акцій «Укртрансгазу» перебувають у власності НАК «Нафтогаз України».