Ілюстрація REUTERS

Кабінет Міністрів України схвалив розпорядження про доцільність залучення позики Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в сумі 149 мільйонів євро для реалізації проекту модернізації мережі електропередачі, повідомляється на сайті Міністерства фінансів.

Читайте такожЄБРР може позичити "Нафтогазу" 60 мільйонів євро на закупівлю газу

Згідно з повідомленням, реалізація проекту буде здійснюватися державним підприємством "Укренерго" і дозволить підвищити ефективність і надійність передачі електроенергії в Західному, Північному, Південному і Центральному регіонах України. Модернізація ключової інфраструктури системи передачі також є однією зі складових інтеграції української енергосистеми в енергосистему Європи ENTSO-E.

Відео дня

Зазначається, що проект передбачає заміну трансформаторного обладнання та реконструкцію 12 підстанцій з використанням автоматизованих систем управління технологічними процесами на підстанціях.

Комплекс заходів, передбачених проектом, дозволить керувати обладнанням підстанцій з регіональних центрів в режимі реального часу без постійної присутності на об'єктах оперативного персоналу. Введення цифрових технологій з автоматичною системою управління є основою для впровадження розумних мереж енергопостачання - Smart Grid.

"Залучення кредитних коштів міжнародних фінансових організацій дозволяє здійснити низку ефективних заходів з реалізації стратегії розвитку компанії та посилення енергетичної інфраструктури", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, розширення синхронної зони енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E шляхом приєднання енергосистеми України є складовою забезпечення інтеграції ринку електроенергії України у внутрішній енергетичний ринок Європейського Союзу, який вже включає 41 системного оператора та 34 країни-учасниці.

Довідка УНІАН. Національна енергетична компанія "Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію Об'єднаної енергосистеми країни. "Укренерго" є державним підприємством, перебуває у підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.