Ілюстрація REUTERS

Тимчасово виконуючий обов'язки голови Національної енергетичної компанії "Укренерго" Всеволод Ковальчук та генеральний секретар Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E) Лоран Шмітт підписали угоду про передачу даних з української енергосистеми на платформу прозорості (Transparency Platform).

Читайте такожІнтеграція до ENTSO-E є «енергетичним безвізом» для України — Климпуш-Цинцадзе

Про це повідомляється на сайті «Укренерго».

Відео дня

Згідно з повідомленням, у документі передбачено, що «Укренерго» на постійній основі передаватиме й оновлюватиме дані на платформі ENTSO-E щодо навантаження, пропускної здатності та балансування енергосистеми.

«Обмін даними на платформі прозорості - ще один важливий крок на шляху інтеграції «Укренерго» до мережі європейських системних операторів і є обов'язковою умовою для всіх членів ENTSO-E», - сказано в повідомленні.

Зазначається, що запропонована угода про вільне використання даних дозволить всім учасниками ринку та іншим зацікавленим сторонам повторно використовувати дані для будь-якої мети на безоплатній основі. На практиці доступність даних зробить ринок електроенергії більш прозорим і прогнозованим, а енергосистему більш гнучкою.

Повідомляється, що доступність даних, в перспективі, буде мати значний вплив і на новий ринок електроенергії, який впроваджується в Україні з 1 липня 2019 року. Адже сучасна модель конкурентного ринку є дуже чутливою до актуальних даних про споживання, вітрову та сонячну генерації, імпорт, експорт тощо.

«Завдяки відкритості даних трейдери зможуть точніше розраховувати ціну, генерація визначати оптимальний режим роботи енергоблоків, а системний оператор підтримувати баланс в енергосистемі завдяки точнішому прогнозуванню споживання і генерації», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, розширення синхронної зони енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E за рахунок приєднання енергосистеми України є складовою забезпечення інтеграції ринку електроенергії України у внутрішній енергетичний ринок Європейського Союзу, який вже включає 41 системного оператора та 34 країни-учасниці.

У січні 2018 року «Укренерго» і «Молделектрика» погодили плани синхронізації енергосистем двох країн з об'єднаним ринком електроенергії країн ЄС (ENTSO-E).

Довідка УНІАН. Національна енергетична компанія «Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію Об'єднаної енергосистеми країни. «Укренерго» є державним підприємством, яке перебуває у підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.