Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), прийняла постанову, якою передбачається зниження ставки "зеленого" тарифу для нових домашніх сонячних станцій на дахах і фасадах в три рази з 2025 року.

Читайте такожВ Україні скасували "зелений" тариф для наземних сонячних електростанцій

Відповідне рішення було прийнято на засіданні комісії сьогодні.

Відео дня

Так, регулятор встановив "зелений" тариф для домашніх сонячних станцій потужністю до 50 кВт, встановлених на дахах і фасадах капітальних споруд, введених в експлуатацію протягом 2019 року, на рівні 540,74 гривні за кВт-год (без ПДВ).

При введенні в експлуатацію в період з 2020 року по 2024 рік "зелений" тариф становитиме 486 гривень кВт-год (без ПДВ)

Домашні сонячні станції потужністю до 50 кВт, введені в експлуатацію з 2025 року, будуть продавати в мережу електроенергію за тарифом 157,26 гривні кВт-год (без ПДВ), що більш ніж в три рази менше від поточного "зеленого" тарифу.

Також постановою передбачається зниження ставки "зеленого" тарифу для нових вітрових електростанцій (ВЕС) та сонячно-вітрових станцій комбінованого типу – до рівня 115 гривень кВт-год (без ПДВ) з поточних 489,24 гривні.

Зазначеним документом регулятор також привів у відповідність регуляторні акти з прийнятим у квітні закону про альтернативні джерела енергії та скасував необхідність встановлювати "зелений" тариф для нових домашніх сонячних станцій на землі з січня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня Верховна Рада України ухвалила закон, який передбачає перехід від "зеленого" тарифу до механізму аукціонів для нових об'єктів відновлюваної енергетики до 2020 року. Документ був підписаний президентом і набув чинності.

Як повідомляється в пояснювальній записці, необхідність прийняття документа обумовлена високим ціновим навантаженням на оптовий ринок електроенергії. Обсяг виробленої зеленої енергії наприкінці 2017 року становив 1,5%, тоді як цінове навантаження на оптовий ринок електроенергії становило 7,5%, а до кінця 2018 року вже 8,2%.

Прийнятий закон обмежує з 2020 року встановлення домашніх сонячних станцій потужністю до 50 КВт на землі з правом отримувати "зелений" тариф за відпущену електроенергію в мережу. Станції такого розміру можна встановлювати лише на дахах або фасадах капітальних споруд.