Володимир Гройсман / REUTERS

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав міських голів і місцеві ради перевірити, наскільки економічно обґрунтованими є чинні на місцях тарифи на тепло і гарячу воду.

Читайте такожМін'юст юст запустивши онлайн-калькулятор "чесної платіжки" для розрахунку ціни на тепло і воду

Про це він заявив на засіданні уряду в середу.

Відео дня

"Я закликаю міських голів, яких я поважаю, залізти в кожну гривню, в кожну копійку, в кожну структурну частину собівартості, вичистити звідти весь "непотріб" і дати людям справедливу ціну. Це сьогодні завдання усіх міських рад і міських голів", - сказав він.

За словами Гройсмана, часто міська влада не знає, чи є ці тарифи економічно обґрунтованими.

"Я спілкувався з міськими головами про наше рішення, тому що сприйняття різне, не всі органи місцевого самоврядування підтримують. Але коли я ставлю питання мерам: "А ви впевнені, що ваша ціна (тариф на тепло - УНІАН) у вашому місті є економічно обґрунтованою?", у відповідь я чую тишу. Якщо міський голова не впевнений, то це означає, що на рівні підприємства немає належної роботи, щоб пересвідчитися в об'єктивності цих тарифів", - сказав він.

Також Гройсман заявив, що аналіз показує завищену "комунальними баронами" вартість цих послуг.

"У нас є багато інформації, що теплокомуненерго належать офшорним компаніям. Кіпр, Сейшельські острови. Людям завищують ціну на тепло, люди платять за цими рахунками, потім ці гроші виводяться в офшорні зони. І людям нікуди звернутися, щоб їх захистили", - заявив він, додавши, що уряд сьогодні запустить реєстру власників теплокомуненерго.

Як повідомляв УНІАН, 26 червня уряд прийняв рішення про обмеження тарифу на теплопостачання в Україні на рівні 1400 гривень за Гкал при наявності лічильника і 35 гривень за квадратний метр - без лічильника.