Ілюстрація REUTERS

Оператор Об'єднаної енергосистеми України – держкомпанія «Укренерго» та польський системний оператор Polskie Sieci Elektroenergetyczne (PSE) уклали договір про постачання електроенергії в рамках аварійної взаємодопомоги.

Читайте також"Укренерго" стало приватною компанією: готується випуск акцій

Як повідомляє «Укренерго», договір підписали сьогодні, 5 серпня, керівник «Укренерго» Всеволод Ковальчук, головний диспетчер Віталій Зайченко та президент PSE Ерік Клоссовські і віце-президент Томаш Сікорський.

Відео дня

«Це перший подібний документ, підписаний «Укренерго» з оператором системи передачі, який є членом ENTSO-E», - сказано в повідомленні.

Відзначається, що аварійна допомога від суміжних країн надається у випадках, коли вжитих заходів і резервів недостатньо для того, щоб уникнути загрози або необхідності обмежувати енергопостачання споживачів. Вона необхідна для збереження цілісності енергосистеми і надається за міждержавними лініями електропередачі.

«Укладення договорів про аварійну взаємодопомогу з прикордонними країнами передбачено загальними правилами ENTSO-E для створення додаткових резервних механізмів, що допомагають забезпечувати надійність функціонування енергосистем», - відзначили в компанії.

За інформацією прес-служби, договір між «Укренерго» та PSE регламентує обмін електроенергією між операторами для запобігання або усунення надзвичайних ситуацій в енергосистемах, визначає його механізми і процедуру, умови надання допомоги тощо.

Документ передбачає постачання електроенергії в аварійних ситуаціях з міждержавної високовольтної лінії 220 кВ «Добротвір-Замость».

«Укренерго» готується до інтеграції в ENTSO-E. Тому для нас важливо впроваджувати європейські стандарти і підходи в роботі з сусідніми операторами системи передачі. У цьому контексті договір про аварійну взаємодопомогу з польським ОСП є інструментом для розвитку взаємин між «Укренерго» та PSE», - цитує прес-служба Ковальчука.

Як повідомляв УНІАН, розширення синхронної зони енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E за рахунок приєднання енергосистеми України є складовою забезпечення інтеграції ринку електроенергії України у внутрішній енергетичний ринок Європейського Союзу, який вже включає 41 системного оператора та 34 країни-учасниці.

Довідка УНІАН. Національна енергетична компанія «Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію Об'єднаної енергосистеми України.