Ілюстрація / REUTERS

Окружний адміністративний суд Києва розблокував тарифи на передачу електроенергії та послуги Оператора диспетчерського управління об'єднаної енергосистеми України "Укренерго", які були встановлені зі стартом нового ранка електроенергії 1 липня, повідомляє компанія.

Читайте також"Укренерго" стало приватною компанією: готується випуск акцій

"Окружний адміністративний суд Києва розблокував тарифи АТ "Укренерго" на передачу і диспетчеризацію, встановлені постановами НКРЕКП від 07.06.2019 року № 954 та № 955 з 1 липня 2019 року", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Повідомляється, що за клопотанням "Укренерго" суд змінив заходи забезпечення позову таким чином, що дія тарифів залишається призупиненою лише для сторони позивача, який продовжить розраховуватися з держкомпанією за старим тарифом 57,4 гривні за Мвт-год.

Для всіх інших учасників ринку діятимуть нові тарифи 347,14 гривні за Мвт-год.

Прес-служба компанії пояснила, що блокування вжитих регулятором тарифів означало для "Укренерго" відсутність коштів на покупку електроенергії для технологічних втрат у мережах та компенсації витрат на покупку електроенергії з відновлюваних джерел енергії за "зеленим" тарифом. Тільки за липень вона могла призвести до дефіциту фінансування компанії в розмірі 2,4 мільярда гривень.

"Судові слухання щодо розгляду справи за позовом Нікопольського заводу феросплавів про скасування постанов НКРЕКП заплановані на вересень 2019 року", - зазначили в компанії.

Як повідомляв УНІАН, 22 липня Нікопольський завод феросплавів знову в судовому порядку намагався оскаржити тарифи "Укренерго" на передачу електроенергії на друге півріччя.

Раніше, 1 липня, в день старту нового ринку, Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення про забезпечення адміністративного позову Нікопольського заводу феросплавів і призупинив дію постанов НКРЕКП №954 та №955 від 7 червня 2019 року, якими були встановлені тарифи для НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії та послуги з диспетчерського управління на друге півріччя.

Голова "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявив, що рішення Окружного адміністративного суду Києва про призупинення дії постанов регулятора, якими були встановлені тарифи для "Укренерго", робить неможливим функціонування нової моделі ринку електроенергії.

12 липня НКРЕКП постановою №1411 затвердила для "Укренерго" нові тарифи на передачу електроенергії та диспетчерське управління на друге півріччя 2019 року, які набудуть чинності з 1 серпня 2019 року.

Довідка УНІАН. Нікопольський завод феросплавів (Дніпропетровська область) – найбільше в Україні підприємство з виробництва силікомарганцю і феромарганцю на найбільших у світі феросплавних печах.