Ілюстрація / REUTERS

Оператор Об'єднаної енергосистеми України – держкомпанія "Укренерго" подала в Національну комісію, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) документи для сертифікації в якості незалежного оператора системи передачі.

Читайте такожСуд розблокував тарифи "Укренерго", встановлені з липня

Про це повідомляється на сайті "Укренерго".

Відео дня

"НЕК "Укренерго" подала документи в НКРЕКП для сертифікації в якості незалежного оператора системи передачі. Сертифікація "Укренерго" є вимогою Закону України "Про ринок електричної енергії" та директиви ЄС 2009/72, імплементація якої входить у міжнародні зобов'язання України", - сказано в повідомленні

Сертифікація також є необхідною умовою отримання ліцензії на здійснення діяльності з передачі електроенергії у новому ринку.

Прес-служба зазначає, що існує три ключові обов'язкові умови сертифікації, зокрема корпоратизація, анбандлінг (передача компанії іншого органу управління, щоб уникнути конфлікту інтересів) і право власності на мережі передачі даних.

"Зараз компанія повністю виконала перші дві умови: "Укренерго" стало приватним акціонерним товариством і випустило акції, а також компанія перейшла від Міненерговугілля, якому підпорядкована генерація, до сфери управління Мінфіну", - пояснили в компанії.

За інформацією "Укренерго" в чинному законодавстві про право власності на мережі є правова колізія. Так, оператором системи передачі має бути виключно власник системи передачі. Водночас, згідно з законом про приватизацію державного і комунального майна, об'єкт, що забезпечує цілісність енергетичної системи України та диспетчерське управління, а також магістральні та міждержавні електричні мережі, не підлягає приватизації.

На даний момент мережі належать державі й передані компанії на праві господарського відання. Тому раніше були ініційовані зміни в чинне законодавство, які дозволять прибрати розбіжності в ньому.

"Оскільки перші дві умови для проведення сертифікації виконані, ми подали документи в НКРЕКП. За час розгляду цих документів регулятором "Укренерго" сподівається, що парламент вирішить чинну правову колізію", - додали в прес-службі компанії.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці липня Міністерство фінансів України затвердило перетворення держпідприємства "Національна енергетична компанія "Укренерго" на приватне акціонерне товариство (ПРАТ) зі статутним капіталом 37 мільярдів гривень.

У лютому державна компанія "Укренерго" перейшла під управління Міністерства фінансів України.

У жовтні 2018 року Європейський банк реконструкції та розвитку заявив про важливість корпоратизації та реформи корпоративного управління НАК "Укренерго" відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії", Третім енергетичним пакетом та чинними вимогами за договорами про фінансування з боку ЄБРР.

Довідка УНІАН. Національна енергетична компанія "Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію Об'єднаної енергосистеми країни.