Ілюстрація REUTERS

Генеральна прокуратура України (ГПУ) за оперативного супроводу Служби безпеки України та Департаменту забезпечення діяльності, пов'язаної з небезпечними матеріалами, Національної поліції України викрила та задокументувала функціонування протиправних схем заволодіння коштами найбільшою газовидобувною держкомпанією «Укргазвидобування» під час утилізації небезпечних відходів буріння та створення загрози життю і здоров'ю населення.

Читайте такожКабмін замінив представників держави в наглядовій раді «Нафтогазу»

Про це повідомляється на сайті ГПУ.

Відео дня

«Встановлено, що протягом 2017-2019 років співробітники комерційної структури за попередньою змовою з представниками «Укргазвидобування» та за бездіяльності керівництва Держекоінспекції України налагодили злочинну схему заволодіння коштами цього держпідприємства, виділеними на утилізацію небезпечних відходів буріння (бурових шламів) в особливо великих розмірах», - сказано в повідомленні.

У ГПУ зазначили, що було задокументовано відсутність фактичної утилізації відходів буріння, а мало місце їх поховання на звичайному полігоні твердих побутових відходів. При цьому, під час їх неналежного зберігання на місці їх утворення не були дотримані норми природоохоронного законодавства, що призвело до забруднення земель.

Також наголошується, що за результатами проведених лабораторних досліджень відібраних зразків бурового шламу, вищезазначені відходи належать до категорії надзвичайно небезпечних і потребують спеціальної процедури поховання.

«Під час здійснення слідчих дій в офісних приміщеннях і за місцем проживання фігурантів справи вилучені документи та електронні носії інформації, які підтверджують протиправну діяльність. Представнику комерційної структури - організатору протиправної схеми повідомлено про підозру в організації заволодіння коштами державного підприємства в особливо великих розмірах. Іншим фігурантам виробництва планується повідомити про підозру найближчим часом», - зазначили у відомстві.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні співробітники Генеральної прокуратури України, Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України проводили обшуки в апараті управління найбільшої в Україні державної газодобувної компанії «Укргазвидобування» і газопромислового управління «Полтавагазвидобування».