Ілюстрація REUTERS

Генеральний секретар Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) Мохаммед Баркіндо припускає, що через невизначеність, пов'язану з атакою на інфраструктуру в Саудівській Аравії, на світовому нафтовому ринку буде зберігатися довгострокове зростання попиту на вуглеводні.

Читайте такожВсупереч санкціям США: Венесуела має намір збільшити постачання нафти на Кубу

Про це повідомляє Росбалт.

Відео дня

Як зазначив генсек ОПЕК, "за останні кілька місяців глобальний нафтовий ринок був насичений невизначеністю внаслідок торгових диспутів та наслідків геополітичного розвитку".

"Ця невизначеність була також ускладнена недавніми нападами на енергопостачання в Садовської Аравії у найбільшого виробника у світі. Близько 5,7 мільйона барелів виробництва були вилучені з ринку", - зазначив Баркіндо.

За його словами, картель прогнозує "велике зростання у довгостроковому попиті на нафтогаз". Генсек ОПЕК передбачає, що попит зросте на 112 мільйонів барелів на добу до 2040 року.

Тим часом, констатує аналітик ІК "ВЕЛЕС Капітал" Олена Кожухова, "нафтові ціни залишаються в невеликому мінусі, втрачаючи менш як 0,5% на тлі побоювань щодо уповільнення світового попиту". "Крім того, останні дані показали збільшення запасів "чорного золота" і бензину в США минулого тижня в умовах рекордно високого нафтовидобутку. У зв'язку з цим нафтові котирування залишаються під короткостроковими тиском", - йдеться в огляді аналітика.

Зі свого боку, експерт з фондового ринку "БКС Брокер" Ігор Галактіонов нагадує, що, за даними низки джерел, Саудівська Аравія відновила свої видобувні потужності раніше, ніж очікувалося, до рівня 11,3 мільйона барелів на добу".

"Це говорить про те, що скорочення пропозиції через атаки на саудівські НПЗ на минулих вихідних виявиться не таким істотним, як очікувалося раніше", - підкреслює аналітик.