Ілюстрація REUTERS

Уряд Польщі запевнив, що після 2022 року республіка зможе повністю відмовитися від російського газу.

Читайте такожДо України прийшла перша партія американського зрідженого газу

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на заяву представника уряду Польщі з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Петра Наїмського.

Відео дня

"Зараз ми все ще отримуємо найбільшу, левову частку газу з Росії. Це довгостроковий контракт, від якого ми відмовимося до кінця 2022 року", - сказав він.

"Зараз частина імпорту ми отримуємо через газопорт у Свіноуйсьце. Це багато, оскільки цим шляхом ми вже отримуємо близько 3 мільярдів кубометрів газу в рік. Це довгострокові контракти з Катаром, але вже почалося постачання з США", - зазначив Наїмський, нагадавши також про будівництво Baltic Pipe - газопроводу, який з'єднає Польщу через Данію з норвезьким шельфом.

"І цей газопровід, і розширений термінал - це наш стратегічний вихід з цього залежного від росіян положення. Після 2022 року ця проблема буде вирішена. Весь імпорт газу в Польщу буде здійснюватися з іншого напрямку", - додав представник польського уряду.

Польща споживає понад 15 мільярдів кубометрів газу на рік. Третину цього обсягу вона видобуває самостійно на своїй території, а решту імпортує. Головний постачальник газу до Польщі - російський монополіст "Газпром", на підставі довгострокового контракту з яким країна може щорічно купувати 10,2 мільярда кубометрів газу.

Влада Польщі заявила, що країна прагне знайти заміну постачанню газу з Росії до 2022 року, коли закінчується термін дії довгострокового контракту з "Газпромом". Серед можливих альтернатив - збільшення обсягів купівлі Польщею зрідженого природного газу, який поставляється в країну з США і Катару і регазифікується на термінал СПГ у Свіноуйсьце. Інша можливість - будівництво газопроводу Baltic Pipe.