Ілюстрація / REUTERS

Польща збирається нарощувати закупівлі американського скрапленого природного газу (СПГ), який, за заявою національної держкомпанії PGNiG, обходиться значно дешевше за російську сировину.

Читайте такожRzeczpospolita: Росія марно готується до відновлення поставок газу в Україну

Про це повідомляє Комерсант.

Відео дня

"Зробити це імпортер планує після 2022 року, коли закінчується довгостроковий контракт з "Газпромом", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що вже зараз наміри Польщі знизити залежність від російського газу підтверджуються статистикою: у першому півріччі країна скоротила закупівлі у "Газпрому" на 28%, до 4,3 мільярда кубометрів.

Польська держкомпанія PGNiG з 2022-2023 років розраховує купувати у США великі обсяги скрапленого природного газу, заявив заступник голови правління концерну Мачей Вожняк.

До цього часу у компанії закінчується контракт з російським "Газпромом" на 10 мільярдів кубометрів на рік (загальне споживання Польщі - близько 19 мільярдів кубометрів). За вже підписаних контрактів Польща протягом 24 років закуповуватиме в американської Cheniere спочатку близько 0,52 мільйона тонн зрідженого газу на рік (до 2022 року), а після - за 1,45 мільйона тонн, а також 2 мільйони тонн на рік у Venture Global LNG протягом 20 років.

Це близько 4,7 мільярда кубометрів після регазифікації, що покриє чверть споживання Польщі. Ще 2,7 мільярда кубометрів СПГ країна збирається з 2022 року закуповувати у Катару. При цьому, як пояснив Мачей Вожняк, частина американського скрапленого газу Польща має намір перепродувати на преміальніших азійському та південноамериканському ринках.

У Варшаві запевняють, що СПГ з США на 20-30% дешевший, ніж трубопровідний газ "Газпрому" (формула контрактної ціни не розкривається).

Крім закупівель СПГ Польща також планує побудувати газопровід Baltic Pipe з Норвегії потужністю 8 мільярдів кубометрів.

У PGNiG припускають, що після 2022 року контракт з Газпромом продовжений не буде.