Ціна на газ для потреб населення в жовтні знизилася на 4,9% / фото УНІАН

Жовтнева ціна на природний газ для потреб населення й інших споживачів, які отримують газ на регульованих умовах (ПСО), становитиме 4 272,76 грн за тисячу кубічних метрів (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і витрат на транспортування), що на 32% нижче, ніж у квітні цього року.

Згідно з повідомленням прес-служби Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", порівняно з попереднім місяцем ціна на газ для потреб населення в жовтні знизилася на 4,9%.

"Хоча ціни на газ на європейському ринку вже суттєво збільшились порівняно з річним рівнем, регульована ціна газу в Україні визначається за формулою, яка відображає ринкові ціни з двомісячним відставанням. Формула міститься в постанові уряду від 03 квітня 2019 року і діє до кінця 2019 року. Таким чином, з квітня цього року ціну, за якою "Нафтогаз" продає газ для потреб населення й інших захищених споживачів (ПСО), знижено на 32%", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУкраїнцям з січня підвищать тарифи на газ - до "ринкової ціни"

Повідомляється, що, з огляду на ринкову ситуацію у вересні, жовтнева регульована ціна газу (4 272,76 грн за тисячу кубометрів) виявилась нижчою, ніж на умовах пропозиції "Газовий запас" (4 874,42 грн за тисячу кубометрів).

За умовами пропозиції, в жовтні споживачам буде запропоновано оплатити газ за нижчою, регульованою ціною. Набутий газовий запас при цьому буде збережено на зимові місяці, коли очікується збільшення регульованої ціни.

При цьому, якщо споживач не використовує за зимовий сезон весь передоплачений обсяг, залишок коштів буде повернено такому споживачеві на його рахунок у повному обсягу.

Споживач має також можливість оплатити газ за рахунок зменшення свого газового запасу, звернувшись до свого постачальника. Усі постачальники, які взяли участь в акції, підтвердили готовність надати клієнтам можливість розраховуватись за рахунок зменшення передоплачених обсягів за ціною газового запасу.

За статистикою в жовтні побутові споживачі використовують близько 7% від загального обсягу свого відбору газу за опалювальний сезон.

Як повідомляв УНІАН, раніше "Нафтогаз України" запустив новий продукт "Газовий запас" і пропонував побутовим споживачам купити газ за низькою літньою ціною і використовувати його упродовж опалювального сезону.

Так, домогосподарства могли закупити до 25 тисяч кубометрів газу за ціною 4874,42 грн (без ПДВ і вартості транспортування і розподілу) за тис. куб. м до 25 вересня.

Читайте такожНайскладніший опалювальний сезон десятіліття: чи готова Україна

З моменту запуску послуги "Газовий запас", яка діяла до 25 вересня і давала змогу домогосподарствам купити газ за низькою літньою ціною і використовувати його впродовж опалювального сезону, нею скористалися більш як 50 тисяч сімей.

Довідка УНІАН. Згідно з постановою Кабінету міністрів України, з червня "Нафтогаз" зобов'язаний продавати для населення газ за ціною, яка є найнижчою на одному з чотирьох майданчиків - ціна для комерційних споживачів за минулий місяць, дані Міністерства економічного розвитку і торгівлі про середню митну вартість газу за минулий місяць, середньозважена ціна на Українській енергетичній біржі і ціна за урядовою постановою №867 від 19 жовтня 2018 року. Компанія зобов'язана вибирати з них найнижчу.