Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України ухвалила закон, яким передбачається відокремлення газотранспортної системи України (ГТС) від Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» (анбандлінг), при цьому об'єкт як і раніше залишиться у власності держави.

Читайте такожУ "Нафтогазі" наймуть юристів за 350 тисяч євро для підтримки відділення ГТС

Як передає кореспондент УНІАН, за відповідний проект закону «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з віддокремленням діяльності з транспортування природного газу» №2239-1 проголосував 341 народний депутат при необхідному мінімумі 226 голосів.

Відео дня

Доповідаючи законопроект, народний депутат, голова комітету з питань енергетики Андрій Герус повідомив, що метою закону є виконання зобов'язань України з відокремлення діяльності з транспортування природного газу, електричної енергії та забезпечення діяльності оператора газотранспортної системи, оператора системи передачі, згідно з Протоколом про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства, а також із урахуванням відповідних положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

«Проектом закону передбачається внесення змін до 10 законів України. Під час підготовки законопроекту до другого читання надійшло 169 пропозицій від народних депутатів», - сказав Герус.

Як повідомляв УНІАН, 18 жовтня парламент прийняв законопроект про відокремлення ГТС від «Нафтогазу» в першому читанні.

Доповідаючи законопроект, член комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанін зазначив, що законопроект пропонує створення незалежного оператора ГТС за затвердженою моделлю ISO (Independent System Operator).

За його словами, Фонд держмайна передасть газотранспортну систему України на правах господарського відання держкомпанії, яку буде створено на базі компанії «Магістральні газопроводи України» і буде підпорядкована Міністерству фінансів України. При цьому у Кабінету міністрів залишаться повноваження для ухвалення найважливіших рішень, що стосуються діяльності оператора газотранспортної системи України.

Він зазначив, що без ухвалення цього закону не буде сертифікації оператора газотранспортної системи України і не буде незалежного оператора.

Довідка УНІАН. Анбандлінг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності Оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу та електричної енергії.

Передбачається, що ефективний анбандлінг стане запорукою формування незалежного й сертифікованого за європейськими вимогами оператора української газотранспортної системи. Існування та робота такого оператора дозволить посилити позиції та роль України в переговорному процесі з Російською Федерацією про продовження транзиту й збереження української газотранспортної системи з 2020 року.