Рада прийняла в першому читанні законопроект про відділення ГТС від «Нафтогазу» / фото УНІАН

 Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект, яким передбачається відділення газотранспортної системи України (ГТС) від Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» (анбандлінг), при цьому об'єкт, як і раніше, залишиться у власності держави.

Читайте також«Нафтогаз» вимагатиме від «Газпрому» $11 мільярдів за можливе припинення транзиту

Як передає кореспондент УНІАН, за відповідний проект закону «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відділенням діяльності з транспортування природного газу» №2239-1 проголосували 286 народних депутатів за необхідного мінімуму 226 голосів.

Відео дня

Доповідаючи законопроект, член Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанін зазначив, що законопроект пропонує створення незалежного оператора ГТС за затвердженою моделлю ISO (Independent System Operator).

«Модель ISO означає, що Фонд держмайна передасть газотранспортну систему України на правах господарського відання держкомпанії, яку буде створено на базі компанії «Магістральні газопроводи України» і буде підпорядкована Міністерству фінансів України. При цьому у Кабінету міністрів залишаться повноваження для ухвалення найважливіших рішень, які стосуються діяльності оператора газотранспортної системи України.

За словами депутата, без ухвалення цього закону не буде сертифікації оператора газотранспортної системи України і не буде незалежного оператора.

«Неухвалення закону може зірвати процес переговорів, які зараз відбуваються між Україною і Росією щодо транзиту газу через територію нашої країни... Ніхто не говорить про здачу національних інтересів чи відчуження. Йдеться про створення незалежного оператора, який відповідатиме вимогам, які діють у рамках Енергетичного співтовариства», - зазначив Жупанін.

Присутній на засіданні парламенту прем'єр-міністр Олексій Гончарук закликав депутатів підтримати законопроект і скоротити час для розгляду законопроекту в другому читанні.

«Ми зацікавлені в тому, щоб отримати наступний довгостроковий контракт, гарантований. Для цього нам потрібна підтримка європейських партнерів, ми разом перебуваємо в переговорах. Для цього ми повинні привести оператора газотранспортної системи до європейських правил і починати укладати договір з росіянами за європейськими правилами. Це означає відділення видобутку газу від поставок і транспортування. Не йдеться про концесію й оренду ГТС. Йдеться про завершення складних переговорів й отриманні довгострокового контракту», - наголосив прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, учора, 17 жовтня, Комітет Верховної Ради з питань енергетики і житлово-комунальних послуг схвалив законопроект, яким передбачається відділення газотранспортної системи України від НАК «Нафтогаз України».