Ілюстрація REUTERS

Оператор газотранспортної системи України - компанія "Укртрансгаз" завершила модернізацію газовимірювальної станції (ГВС) «Гребеники» (Одеська область), що дозволить здійснювати реверсне транспортування газу в разі припинення транзиту блакитного палива з РФ.

Читайте такожКремль: без відмови України від рішення Стокгольмського арбітражу домовленості щодо газу "фактично неможливі"

Як повідомила прес-служба "Укртрансгазу", готовність об'єкта до роботи перевірили та підтвердили представники суміжного оператора ГТС «Молдовагаз», підписавши відповідний акт. ГВС «Гребеники» задіяна в транспортуванні газу через кордон України з Молдовою.

Відео дня

«Модернізація технологічної трубопровідної обв'язки станції дозволила істотно підвищити маневреність і надійність функціонування ГТС (газотранспортної системи - УНІАН), особливо в разі припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року. Проектна потужність станції після модифікації становить 70 млн куб. м на добу в аверсному режимі і 4 млн куб. м на добу в реверсному режимі з Молдови», - йдеться в повідомленні.

У компанії пояснили, що роботи були здійснені відповідно до ініціативи CESEC, яка передбачає забезпечення транспортування природного газу через Трансбалканські трубопроводи в реверсному напрямку з Греції через Болгарію і Румунію до України та Молдови.

Довідка УНІАН. «Укртрансгаз» експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 млрд куб. м. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України і транзиту газу через її територію. Також компанія є оператором магістральних газопроводів, якими природний газ транзитом надходить з Російської Федерації до країн ЄС.

100% акцій «Укртрансгазу» знаходяться у власності НАК «Нафтогаз України».