Ілюстрація REUTERS

Державна компанія-оператор газотранспортної системи "Укртрансгаз" 2 листопада припинила закачування природного газу до підземних сховищ (ПСГ) і перейшла в режим роботи, який передбачає відбір "блакитного" палива для потреб опалювального сезону 2019-2020 років.

Читайте такожУкраїна стабільно пройде зиму навіть без транзиту газу з РФ – "Нафтогаз"

Про це свідчать дані "Укртрансгазу".

Відео дня

Згідно з даними держкомпанії, 2 листопада ПСГ перейшли від нетто-закачування до нетто-відбору газу. Зокрема, 2 листопада було відібрано 19,4 мільйона кубометрів газу при закачуванні 0 мільйонів кубометрів.

Запаси підземних сховищах становлять 21,76 мільярда кубометрів, тоді як до початку опалювального сезону 2018-2019 років Україна накопичила у ПСГ 17,2 мільярда кубометрів газу.

Як повідомляв УНІАН, запаси газу у 21 мільярд кубометрів є рекордними для України за останні 10 років.

Для забезпечення стабільного проходження осінньо-зимового сезону 2019/2020 років Україні необхідно було накопичити в ПСГ не менше 20 мільярдів кубометрів газу.

Довідка УНІАН. "Укртрансгаз" експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 мільярд кубометрів. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України й транзиту газу через її територію. Також компанія є оператором магістральних газопроводів, по яких природний газ транзитом надходить з Російської Федерації до країн ЄС, а також імпортується в Україну з країн ЄС.

100% акцій "Укртрансгазу" знаходяться у власності НАК "Нафтогаз України".