Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, (НКРЕКП) за результатами позапланової перевірки знову оштрафувала оператора Об'єднаної енергосистеми України – компанію "Укренерго" на 1,7 мільйона гривень за порушення строків введення в промислову експлуатацію програмного продукту, необхідного для функціонування ринку електроенергії.

Читайте такожРада схвалила законопроект про зміни на ринку електроенергії

Відповідне рішення було прийнято на засіданні регулятора 14 листопада.

Відео дня

У НКРЕКП зазначили, що, згідно з проведеною в червні перевіркою, "Укренерго" мало до 15 липня подати належним чином завірену копію акта введення в промислову експлуатацію версії 1.0 інформаційної системи Market management system (ММЅ). Але компанія надала документ лише 30 вересня.

Присутній на засіданні член правління "Укренерго" Максим Юрков заявив, що компанія не згодна з претензіями регулятора, оскільки за три дні до початку роботи ринку були внесені істотні зміни у вимоги по роботі системи.

"26 червня, за три дні до введення ринку, комісією були внесені зміни в правила ринку, якими були зроблені численні зміни до вимог роботи системи... Відповідні зміни НКРЕКП опублікувала на сайті 17 липня, а повідомлення в компанію прийшло 27 липня. При цьому строк подання акта був встановлений до 15 липня, тобто це фізично було неможливо", - сказав він.

За цим Юрков підкреслив, що система була введена в дослідну експлуатацію вже в кінці червня, а законодавство не містить чітких вимог, якою саме має бути експлуатація.

За підсумками розгляду питання НКРЕКП наклала штраф у розмірі 1,7 мільйона гривень та зобов'язала компанію до 9 грудня 2019 року надати завірену копію акта введення в промислову експлуатацію Інформаційної системи ММЅ версія 2.0.

Як повідомляв УНІАН, 15 липня НКРЕКП за результатами позапланової перевірки оштрафувала "Укренерго" на 1,7 мільйона гривень не ведення в промислову експлуатацію програмного продукту, необхідного для функціонування нового ринку електроенергії.

Компанія "Укренерго" в термін до 26 червня повинна була надати акт про введення в промислову експлуатацію базових модулів програмного комплексу, необхідних для запуску нового ринку електричної енергії з 1 липня.

Крім того, як зазначив державний уповноважений, "Укренерго" також не надало проект звіту про достатність проектних потужностей з урахуванням зауваження комісії.

1 липня в Україні запрацював новий ринок електроенергії відповідно до Закону "Про ринок електроенергії", який був прийнятий у квітні 2017 року.