Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, (НКРЕКП) за результатами позапланової перевірки оштрафувала оператора Об'єднаної енергосистеми України - компанію «Укренерго» на 1,7 млн грн за порушення ліцензійних умов з передачі електричної енергії, зокрема за не введення в промислову експлуатацію програмного продукту, необхідного для функціонування нового ринку електроенергії.

Читайте такожДля держкомпанії «Укренерго» встановили нові тарифи

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні регулятора 12 липня.

Відео дня

Компанія «Укренерго» у термін до 26 червня включно повинна була надати акт про введення в промислову експлуатацію декількох базових модулів програмного комплексу, необхідних для запуску нового ринку електричної енергії з 1 липня.

За результатами позапланової перевірки станом на 26 червня такий акт був відсутній, а станом на 1 липня програмне забезпечення компанії працювало з частковим функціоналом.

При цьому присутній на засіданні голова «Укренерго» Всеволод Ковальчук зазначив, що компанія повністю не згодна з проектом рішення, який оприлюднив член комісії, - і з його обґрунтуванням, і щодо кожного пункту.

«Акт про введення в промислову експлуатацію означає повну відповідність програмного комплексу із законодавством України. Разом з тим лише 27 числа набули чинності зміни в правилах ринку. Якби 26-го ми ввели в експлуатацію, то спостерігали б з боку регулятора такі самі зауваження, що й по компанії «Укртрансгаз», що акт не відповідає оновленій редакції правил ринку, і ми не могли здійснювати експлуатацію платформи ММS (Market Managing System - УНІАН)», - пояснив Ковальчук.

«Тому комплекс введено в дослідну експлуатацію, а не в промислову, і він функціонує. Всі модулі для запуску ринку працюють. Стверджувати, що він не функціонував, неправомірно і нечесно», - додав він.

Крім того, як зазначив державний уповноважений, «Укренерго» також не надав проект звіту про достатність проектних потужностей з урахуванням зауваження комісії.

Також, згідно з висновком перевіряючих, «Укренерго» не подав регулятору запит на сертифікацію впродовж 9 місяців після набуття чинності закону про ринок електроенергії з 11 червня 2017 року.

З урахуванням вищевикладених порушень НКРЕКП наклала штраф у розмірі 1,7 млн грн і зобов'язала компанію до 15 липня подати належним чином завірену копію акта введення в експлуатацію версії 1.0 інформаційної системи ММS і до 25 жовтня - версії 2.0. А також до 1 серпня надати комісії доопрацьований з урахуванням її зауважень звіт про оцінку відповідності генеруючих потужностей.

Як повідомляв УНІАН, 6 червня «Укренерго» погасило більшу частину боргу за розробку платформи для нового ринку електроенергії.

Раніше Міністерство енергетики і вугільної промисловості відмовлялося узгоджувати платежі «Укренерго» перед розробниками програмного забезпечення для балансуючого ринку після переходу компанії в підпорядкування Мінфіну. Несплата боргу загрожувала припиненням робіт з розробки ПЗ.

1 липня в Україні почав працювати новий ринок електроенергії відповідно до Закону «Про ринок електроенергії», який було ухвалено в квітні 2017 року.