Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада усунула неузгодженості в законі, яким передбачається відділення газотранспортної системи України (ГТС) від Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» (анбандлінг).

Читайте також«Нафтогаз» сплатив до бюджету 90 мільярдів гривень

За ухвалення відповідного документа про усунення неузгодженостей у тексті Закону України «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відділенням діяльності з транспортування природного газу» №2239-1 проголосували 292 народних депутати за необхідного мінімуму 226 голосів.

Відео дня

Перед голосуванням голова Верховної Ради Дмитро Разумков підкреслив, що запропоновані правки закріплюють те, що газові сховища і газотранспортна система залишаться у повній 100% власності держави.

«Ми говорили, що у нас можуть бути помилки, - так, ці помилки є. Цими правками ми врегулюємо питання про те, що газові сховища, як і інші частини газотранспортної системи, залишаються в повній 100% власності держави», - сказав перед голосуванням Разумков.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України прийняла закон, яким передбачається відділення газотранспортної системи України від Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» (анбандлінг), при цьому об'єкт залишиться у власності держави.

Довідка УНІАН. Анбандлінг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності Оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу та електричної енергії.

Передбачається, що ефективний анбандлінг стане запорукою формування незалежної і сертифікованої за європейськими вимогами оператора української газотранспортної системи. Існування і робота оператора дозволить посилити позиції та роль України в переговорному процесі з Російською Федерацією про продовження транзиту і збереження української газотранспортної системи з 2020 року.