Олексій Оржель / REUTERS

Україна навряд чи відмовиться від спеціальних зобов'язань (ПСЗ) на оптовому ринку електричної енергії в 2020 році, але вивчає можливості приведення до ринкової ціни електротарифів для споживачів 2-го класу напруги.

Читайте такожУкраїнцям запропонують "страхову" ціну на газ: що це значить

Про це заявив під час презентації головних досягнень у роботі за 2 місяці, а також планів роботи до кінця 2019 і на наступні кілька років голова Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

Відео дня

«Я не думаю, що в 2020 році ми відмовимося повністю від ПСЗ. Але ми будемо рухатися в цьому напрямі. Уже зараз можу сказати, що ми вивчаємо питання: що означає приведення ціни до реальної ринкової для другого класу напруги. Ціни для тих побутових споживачів, які споживають набагато більше, ніж інші», - сказав він.

При цьому міністр уточнив, що потенційно таке може відбуватися, якщо споживач дуже багатий, або за фізичною особою ховається реальне виробництво. Йдеться про обсяги споживання більш як 500 Квт.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні в проекті енергетичної безпеки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) заявили, що механізм спеціальних зобов'язань (ПСЗ) на ринку електричної енергії, при якому ціна на електрику для населення є фіксованою, необхідно скасувати до кінця наступного року.

З запуском нового ринку електричної енергії з 1 липня цього року зростання цін для побутових споживачів не відбулося саме завдяки дії механізму ПСЗ.

За підсумками трьох місяців дії нового ринку електричної енергії ціна на енергоресурс для населення залишилася незмінною - 90 коп. за 1 кВт-год при споживанні до 100 кВт-год, а понад це - 168 копійок за кВт-год. У той же час електротариф для промислових підприємств у середньому досягнув рівня більш як 3 грн за кіловат-годину.