Олексій Оржель / REUTERS

Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель сподівається, що черговий раунд тристоронніх газових переговорів між Україною, Росією та Європейським Союзом відбудеться 5 грудня.

Читайте такожЗ 1 травня ціна на газ для населення буде ринковою - міністр енергетики

Як передає кореспондент УНІАН, про це Оржель сказав на брифінгу.

Відео дня

«Із приводу найближчої дати, у мене є надія, що попередньо це буде 5 грудня. Але при цьому дві сторони (українська та європейська) готові в будь-який момент», - зазначив міністр.

За інформацією Оржеля, сторони вже провели технічні консультації, тому найближчим часом переговори повинні перейти в конструктивне русло.

Як повідомляв УНІАН, останні тристоронні переговори щодо транзиту газу через територію України з 1 січня 2020 року відбулись 28 жовтня в Брюсселі. Попередня зустріч відбулась 19 вересня.

Переговори були зосереджені навколо питань: яким чином відобразити енергетичні правила ЄС у майбутній рамковій угоді; належна тривалість майбутнього контракту; необхідні обсяги з можливою варіативністю; тарифи.

Російський монополіст «Газпром» під час переговорів 19 вересня вперше допустив можливість укладення контракту за європейськими правилами з 1 січня 2020 року, якщо вони будуть повною мірою впроваджені в Україні до кінця поточного року.

Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» був укладений у 2009 році строком на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.