Ілюстрація REUTERS

Російський монополіст «Газпром» під час сьогоднішніх тристоронніх переговорів вперше допустив можливість укладення контракту за європейськими правилами з 1 січня 2020 року, якщо вони будуть повною мірою впроваджені в Україні до кінця поточного року.

Читайте такожГазові переговори Україна-ЄС-РФ: стало відомо, про що домовилися

Про це повідомила прес-служба Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Відео дня

«Ми відзначаємо інтерес російської сторони в проведенні конструктивних переговорів і новий рівень готовності до прийняття сучасних умов транспортування газу українською ГТС. Зокрема, «Газпром» вперше допустив можливість працювати за європейськими правилами з 1 січня 2020 року, якщо вони будуть повною мірою впроваджені в Україні до кінця поточного року», - сказано в повідомленні.

Зазначається, що в рамках зустрічі українська сторона представила учасникам переговорів майбутнього оператора ГТС України - компанію "Оператор газотранспортної системи України", яка передала російській стороні проекти договору про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем, а також стандартного договору на транспортування. Зі свого боку, «Нафтогаз» передав росіянам дорожню карту дій для завершення відокремлення оператора ГТС (анбандлінг).

«Сторони провели аналіз відкритих питань, за якими на цей час немає єдиної позиції, і погодилися продовжити переговори в жовтні», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 19 вересня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ щодо транзиту газу через територію України.

Переговори зосереджені навколо питань: яким чином відобразити енергетичні правила ЄС у майбутній рамковій угоді; належна тривалість майбутнього контракту; необхідні обсяги з можливою варіативністю; тарифи.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» було укладено у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.