Володимир Путін / REUTERS

Президент Росії Володимир Путін назвав "неприйнятними" висунуті Україною умови транзиту російського газу в Європу.

Читайте такожОржель розповів, від чого залежать прямі поставки російського газу до України

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це Путін сказав на спільній з президентом Республіки Сербія Олександром Вучичем прес-конференції.

Відео дня

"Я постійно повторюю, що ми готові зберегти український транзит, ми ведемо зараз переговори про це у Відні. Це ніякий не секрет. Щоправда, умови, які пропонують нам українські транзитери, можливі, вони економічно неприйнятні. Поки що. Але я сподіваюся, що це запитувальні позиції, і вдасться узгодити позиції", - зазначив Путін.

Як повідомляв УНІАН, міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель допустив, що черговий раунд тристоронніх газових переговорів між Україною, Росією та Європейським Союзом відбудеться 5 грудня.

15 листопада Путін заявив про готовність знизити ціну на газ для України на 20-25%.

На це виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко відповів, що запропонована Росією ціна газу для України на 20-25% нижче не є знижкою, оскільки "Газпром" за прямого постачання не сплачує за його транспортування.

При цьому топ-менеджер НАК підкреслив, що знижка 20-25%, враховуючи майбутні обсяги імпорту газу, не зможе реалістично компенсувати відмову від 3 мільярдів доларів, які має сплатити "Газпром" за рішенням Стокгольмського арбітражу.

2 грудня Оржель заявив, що Україна на переговорах з транзиту газу після 2020 року прив'язуватиме питання про пряме постачання газу з РФ до питання компенсації боргів "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражу.