Президент очікує термомодернізації в масштабах цілих кварталів / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський ставить перед Міністерством енергетики та захисту навколишнього середовища амбітні цілі по енергомодернізації житлового фонду на наступний рік.

Читайте такожВ Україні лічильники встановлені у майже 80% житлових будинках

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив голова відомства Олексій Оржель під час "Енергомарафону". Енергоефективність по-європейськи".

Відео дня

"Президент ставить неймовірно амбітні цілі, щоб вже в наступному році цілі квартали були енергомодернізовані й щоб в результаті ми отримали вже ті результати, які можна показати українцям. По-друге, щоб говорили вже про чіткі результати", - сказав він.

За словами міністра, енергоефективність визначена пріоритетом як на міжнародному рівні, так і в рамках нового об'єднаного Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища.

"Міністерство не просто так було створено. Це ще один напрямок, який є пріоритетом номер один. Потрібно розуміти, що не вироблена кіловат-година на гігакалорію та інші види енергії й, відповідно, не спожитий є найкращим показником по екології",- підкреслив міністр.

Довідка УНІАН. У червні 2017 року Верховна Рада прийняла закон про створення в Україні Фонду енергоефективності, метою якого є надання фінансової та технічної допомоги для енергомодернізації житлового фонду України.

Фонд розпочав роботу у квітні 2019 року. Програми фонду передбачають компенсацію 50% витрат на заміну в багатоповерховому секторі будівельних матеріалів більш ефективними, енергоаудит, проектні та енергосервісні роботи.

У вересні фонд анонсував запуск програми "Енергодім" по фінансуванню комплексних проектів енергомодернізації багатоповерхівок, яка дозволить скоротити споживання газу до 1,5 мільярда кубометрів за п'ять років.

11 вересня в фонд надійшла перша заявка на участь у програмі "Енергодім" від об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) з Одеси.

Перші 300 заявок отримають до 70% фінансової компенсації на проекти з енергомодернізації в багатоквартирних будинках.