Зараз в Україні 93% твердих побутових відходів вивозиться на звалище / dpchas.com.ua

Впровадження енергетичної утилізації сміття дало б змогу Україні щорічно заміщати 1 млрд куб. м газу шляхом генерації з відходів електричної й теплової енергії, при цьому зараз практично все сміття вивозиться на звалища.

Читайте такожНа Дніпропетровщині горить понад гектар сміттєзвалища

Про це на прес-конференції повідомив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук.

Відео дня

«На сьогодні Україна генерує в рік 10 млн тонн відходів. Якщо будувати такі заводи, як будує Данія, Польща, вони називаються waste to energy plants - перекладається як енергетична утилізація сміття, то ми можемо при виробництві теплової та електричної енергії в еквіваленті замістити до 1 млрд куб. м газу щорічно», - сказав він.

При цьому він додав, що зараз в Україні 93% твердих побутових відходів вивозиться на звалище, а в Швеції, наприклад, на полігони вивозиться лише 1%.

За словами Савчука, для цього необхідно зробити утилізацію сміття економічно вигідною. Створити гарантії і стимули, закріпити законодавчо технологічні вимоги до таких переробних підприємств і встановити чіткі правила для тарифоутворення на послуги з енергетичної утилізації. Також необхідно налагодити системи узгодження поводження з відходами на муніципальному рівні.

«Ми повинні реалізувати законодавчі норми, а саме роздільний збір. Далі частина сміття повинна відправлятися на такий завод. Далі реалізація вторинної сировини та захоронення решток. Якщо запровадимо цю модель, то ми також будемо мати такі заводи», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, у 2017 році Кабінет міністрів прийняв Національну стратегію управління відходами, яка визначає політику управління усіма видами відходів до 2030 року.

Стратегія передбачає зниження рівня захоронення побутових відходів з 95% до 30% і мінімізацію загального обсягу відходів, що підлягають захороненню, з 50% до 35%.

При поводженні з побутовими відходами пропонується запровадити роздільний збір, визначити оптимальні райони для розміщення регіональних сміттєперевантажувальних станцій, сортувальних ліній, сміттєпереробних заводів і полігонів, для чого потрібно будівництво такої мережі за гроші місцевого самоврядування.

Нацпланом передбачено 300 полігонів, при тому що в Україні їх зараз більше шести тисяч.