Ілюстрація REUTERS

Питання про прямі поставки російського газу в Україну обговорюватиметься після Нового року.

Читайте також«Нафтогаз» вестиме переговори з «Газпромом» для узгодження умов транзиту газу

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це віцепрем'єр-міністр Дмитро Козак сказав сьогодні на нараді під головуванням прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва.

Відео дня

«Що стосується прямих поставок газу з Росії на Україну, то домовилися після Нового року, після того, як всі ці питання будуть врегульовані, можемо ще раз обговорити і ці питання», - сказав Козак.

За його словами, сьогодні в Україні розгорається «буря в стакані» з приводу того, що вже є якісь п'ять контрактів з українськими компаніями, за якими РФ нібито поставлятиме газ.

«Це не відповідає дійсності - у нас немає ніяких контрактів, крім домовленостей з урядом України. Ми будемо діяти строго в рамках цього протоколу», - сказав Козак.

Як повідомляв УНІАН, 21 грудня за підсумками тристоронніх переговорів у форматі Україна - ЄС - Росія міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що сторони підписали протокол, який передбачає виконання низки домовленостей. Зокрема, новий контракт на транзит російського газу в Європу через територію України буде укладено строком на п'ять років із можливістю пролонгації на десять років.

«Нафтогаз України» отримає від російського «Газпрому» близько 2,9 млрд дол. грошової компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу вже до кінця року за умови виконання досягнутих під час переговорів домовленостей.

Україна і «Газпром» укладуть мирову угоду, що передбачає відмову від вимог стягнути з російського газового монополіста 172 млрд грн відповідно до рішень Антимонопольного комітету і Господарського суду Києва, які були ухвалені в 2016 році.

При цьому Оржель вказував, що досягнуті з «Газпромом» домовленості щодо транзиту газу виключають прямі поставки блакитного палива з Росії.