«Нафтогаз» і «Газпром» почали судитися у 2014 році / фото УНІАН

Контракт на транзит російського газу до Європи через територію України буде укладено строком на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

Читайте такожГончарук очікує на зниження ціни газу для населення

Про це на брифінгу повідомив міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель.

Відео дня

«Договір буде укладено строком на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років на тих самих умовах», - сказав він.

За його словами, новий контракт передбачає гарантовані мінімальні обсяги транзиту блакитного палива у 2020 році на рівні 65 млрд куб. м. газу, а у 2021-2024 роках — по 40 млрд куб. м.

@PMHoncharuk

Нагадаємо, ввечері 20 грудня представники Європейської комісії, України та Російської Федерації досягли остаточної домовленості щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій. 

21 грудня гендиректор «Оператора ГТС України» Сергій Макогон заявив, що український оператор газотранспортної системи сьогодні продовжить двосторонні перемовини з російським «Газпромом» щодо транзиту газу.

Довідка. «Нафтогаз» і «Газпром» почали судитися у 2014 році. Росія вимагала від України 56 мільярдів доларів за відмову від принципу «бери і плати», за яким «Нафтогаз» зобовʼязаний викуповувати фіксовані обсяги газу. Вимоги української сторони вкладалися у 44 мільярди.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позов «Нафтогазу» до «Газпрому» на недостатній обсяг транзиту. Українська компанія домоглася компенсації в сумі 4,63 мільярда доларів. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі, «Газпром» повинен виплатити 2,56 мільярда доларів на користь «Нафтогазу». Україна також досягла зменшення обовʼязкових річних обсягів закупівель газу з 52 млрд кубометрів до 5 млрд кубометрів.