«Нафтогаз» отримав від «Газпрому» 2,9 млрд дол. / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» отримала від російського «Газпрому» 2,9 млрд дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу, повідомила прес-служба компанії.

Читайте такожПереговори щодо транзиту російського газу тривають, потрібно ще день-два – Гончарук

«Нафтогаз України» підтверджує отримання від «Газпрому» 2,918 млрд дол. компенсації на виконання рішення Стокгольмського арбітражу 2018 року. Таким чином, сумарно за результатами транзитного арбітражу «Нафтогаз» отримав від «Газпрому» 5 млрд дол.», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що сьогоднішній платіж «Газпрому» включає погашення як невиплаченої раніше частини присудженої компенсації (2,56 млрд дол.), так і відсотків, накопичених з моменту оголошення рішення 28 лютого 2018 року.

«Нафтогаз» вітає визнання російською стороною необхідності виконувати рішення арбітражів 2017-2018 рр. та її намір продовжувати транспортування газу в ЄС через територію України. Сторони продовжують переговори про умови подальшої співпраці після завершення контракту 1 січня 2020 року», - сказано в повідомленні.

У прес-службі російського газового гіганта також повідомили про виплату «Нафтогазу» 2,9 млрд дол.

«З метою виконання домовленостей, досягнутих у Мінську 20 грудня, «Газпром» здійснив виплату 2,9 млрд дол. «Нафтогазу України» відповідно до рішення Арбітражного інституту ТПП Стокгольма в термін, передбачений протоколом від 20 грудня», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі про транзитний контракт, за рішенням якого російська компанія мала виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на поставку газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу» (3 млрд дол., включаючи відсотки).

6 грудня 2019 року виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко повідомив, що на чергових переговорах з представниками «Газпрому» українська сторона заявила про готовність отримувати газ з Росії в рахунок погашення 3 млрд дол. боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу.

21 грудня на брифінгу за результатами переговорів 20 грудня між представниками Єврокомісії, України і РФ міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель заявив, що «Нафтогаз» отримає від «Газпрому» близько 2,9 млрд дол. грошової компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу вже до кінця року за умови виконання досягнутих під час переговорів домовленостей.