Ілюстрація REUTERS

НАК «Нафтогаз України» отримає від російського «Газпрому» близько 2,9 млрд дол. грошової компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу вже до кінця року, за умови виконання досягнутих під час перемовин домовленостей.

Читайте такожУкраїна продовжить переговори з Росією про транзит газу

Про це на брифінгу заявив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, за результатами домовленостей досягнутих 20 грудня в Мінську між представниками Європейської комісії, України та Російської Федерації.

Відео дня

«Важливо, що величина, яка зафіксована по Стокгольмському арбітражу, буде виплачена грошима, якщо ми всі реалізуємо відповідні позиції, пакетні, ще до Нового року. Україна, тобто безпосередньо компанія НАК «Нафтогаз України», отримає майже 2,9 мільярда доларів за рішенням Стокгольму», - сказав він.

Довідка. «Нафтогаз» і «Газпром» почали судитися у 2014 році. Росія вимагала від України 56 мільярдів доларів за відмову від принципу «бери і плати», за яким «Нафтогаз» зобовʼязаний викуповувати фіксовані обсяги газу. Вимоги української сторони вкладалися у 44 мільярди.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позов «Нафтогазу» до «Газпрому» на недостатній обсяг транзиту. Українська компанія домоглася компенсації в сумі 4,63 мільярда доларів. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі, «Газпром» повинен виплатити 2,56 мільярда доларів на користь «Нафтогазу». Україна також досягла зменшення обовʼязкових річних обсягів закупівель газу з 52 млрд кубометрів до 5 млрд кубометрів.