"Газпром" продовжує "малювати" ціну на газ без урахування його вартості на ринку / фото УНІАН

Болгарська державна газопостачальна компанія Bulgargaz готує запит до Єврокомісії на відновлення антимонопольного розслідування проти "Газпрому" за порушення російською стороною зобов'язання скорегувати свою ціну відповідно до середньоринкових цін ЄС.

Читайте такожСША готують черговий пакет санкцій проти російського "Північного потоку-2" – ЗМІ

Про це повідомила прес-служба Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" з посиланням на Еuractiv.

Відео дня

У прес-службі нагадали, що у 2018 році "Газпром" пообіцяв Єврокомісії працювати на ринкових умовах, дотримуючись принципів конкуренції та відкритості. Після чого антимонопольне розслідування, яке почалося ще у 2015 році, було припинено. Тоді "Газпром" звинувачували в зловживанні домінуванням на ринках Болгарії, Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Угорщини та Словаччини.

Як повідомляв УНІАН, Єврокомісія направила "Газпрому" Повідомлення про претензії у квітні 2015 року.

У травні 2018 року Єврокомісія виявила низку передумов для порушень антимонопольного права на ринках природного газу Центральної та Східної Європи й зобов'язала "Газпром" забезпечити конкурентну ціну для споживачів згаданого регіону та усунути обмеження на продаж газу.

В результаті розслідування було зроблено висновок, що домінуюче становище "Газпрому" на ринках країн Центральної та Східної Європи створювало можливість для компанії виставляти Болгарії, Естонії, Латвії, Литві та Польщі вищі ціни на газ, ніж на конкурентному ринку Західної Європи.

Своїм рішенням ЄК наклала на "Газпром" наступні зобов'язання: російська компанія повинна усунути будь-які обмеження для клієнтів, у тому числі заборона на перепродаж газу; "Газпром" зобов'язаний усунути перешкоди для потоків газу на ізольовані ринки (зокрема для Болгарії та країн Балтії); російський монополіст має забезпечити ціни, які будуть показувати вартість газу на конкурентних ринках країн Західної Європи, особливо в ліквідних газових хабах.