Ілюстрація REUTERS

Уряд розчарований оновленої стратегії видобутку газу НАК "Нафтогаз України", згідно з якою результативність оцінюється не здобутими кубометрами газу, а економічними показниками, заявив під час години уряду у Верховній Раді міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

Читайте такожУкраїна за рік видобула майже 21 мільярд кубів газу

"Уряд відверто розчароване результатами програми 20/20, розчарована пропозицією НАК "Нафтогаз" щодо зміни стратегії видобутку газу. Більше того, є рішення Наглядової ради (компанії – УНІАН), що тепер ми оцінюємо не обсягами збільшення видобутку, а оцінюємо тепер економічними показниками", - сказав він.

Відео дня

За словами Оржеля, уряд також розбирається в причинах провалу урядової програми "20/20", якою передбачалося нарощування видобутку газу компанією "Укргазвидобування" до 2020 року до 20 мільярдів кубометрів на рік.

"Інвестиційні рішення були прийняті у 2016, 2017 роках, коли ціна на газ була зовсім іншою. А результат ми мали отримувати вже зараз і збільшувати власний видобуток, рентні платежі й головне - це енергетичну безпеку держави. Ці показники не виконані", - підкреслив міністр.

Як повідомляв УНІАН, урядовою програмою "20/20" передбачалося нарощування видобутку газу "Укргазвидобуванням" до 20 мільярдів кубометрів до 2020 року. Цієї мети планувалося досягти завдяки бурінню нових свердловин та проведення інтенсифікації видобутку на діючих свердловинах. Однак компанія в ході виконання програми зіткнулася з неотриманням ліцензій на нові родовища, що суттєво зашкодило виконання плану.

У липні 2019 року "Нафтогаз України" представив нову стратегію видобутку газу в Україні, згідно з якою всі фінансові зусилля компанія направлятиме на інтенсифікацію видобутку на ефективних родовищах, а успішність виконання програми буде оцінюватися не в видобутих кубометрах блакитного палива, а у фінансовому результаті компанії.