Коболєв пропонує приватизувати "Нафтогаз"  / фото УНіАН

Питання високих премій співробітникам Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" можна вирішити шляхом приватизації компанії.

Читайте такожУкраїнцям обіцяють істотне зниження цін на газ

Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив голова правління НАК Андрій Коболєв.

Відео дня

За його словами, з ситуації, коли громадськість виступає проти високих премій, є вихід.

"Ми його запропонували. Після анбандлінгу нічого не заважає "Нафтогаз" приватизувати, він стоїть масу грошей... І закінчиться дискусія про зарплати в "Нафтогазі". Компанія приносить дуже багато грошей в бюджет. Це факт, більше за інших. Всі кажуть: "Вона приносить гроші, але нам не подобається, що менеджмент отримує ринкову зарплату, тому що компанія державна". Ніхто ж не обговорює зарплати в ДТЕК", - зазначив Коболєв.

Він також уточнив, що давно пропонує випустити на біржу як мінімум міноритарний пакет.

"Якщо результат сподобається, продати й все інше. "Нафтогаз" можна підготувати до IPO за три роки. Всі монопольні функції з компанії вийшли. Ризиків для енергетичної безпеки країни при нормальному регулюванні ми вже не бачимо. Зробіть крок, і закрийте дискусії", - додав голова "Нафтогазу".

Як повідомляв УНІАН, наглядова рада «Нафтогазу» ухвалила рішення про виплату співробітникам компанії премій на суму 4,63 млн дол. у зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді над "Газпромом". 

Сума премії була розділена на дві частини. Першу частину премій на суму 20,7 млн дол. вже виплачено. Ця сума відповідає 1% від обсягу виграшу, вже визнаного у фінансовій звітності «Нафтогазу» за 2017 рік.

Решта премії виплачуватимуться протягом трьох років після успішного стягнення з «Газпрому» залишку виграшу (2,6 млрд дол. +відсотки).

14 січня 2020 року виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко повідомив у Facebook, що премії менеджменту компанії за отримані від російського «Газпрому» 2,9 млрд дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу ще не призначені.

Президент Володимир Зеленський доручив прем'єр-міністру Олексію Гончаруку врегулювати ситуацію з преміями, які передбачаються топ-менеджерам НАК «Нафтогаз України» за отримання компенсації від ПАТ «Газпром».

7 лютого під час години запитань до уряду в залі Верховної Ради Гончарук заявив, Кабінет міністр ухвалив рішення щодо зниження рівня премій для топ-менеджерів державних підприємств. «Ми вже ухвалили рішення, яким встановили ліміти для кожної державної компанії, вони значно менші, ніж ті, що є зараз», - сказав він.

При цьому глава уряду повідомив, що Кабмін провів роз'яснювальну розмову з наглядовими радами державних компаній, щоб ті утрималися від виплат величезних премій за вже діючими контрактами.