Ілюстрація REUTERS

Мережі автозаправних станцій (АЗС) російських нафтокомпаній у Білорусі можуть почати закупівлю пального в сусідніх країнах через нестачу нафтопродуктів в умовах різкого скорочення постачань нафти з РФ на НПЗ республіки.

Читайте такожБілорусь розраховує на поставки нафти з Казахстану

Про це повідомили Reuters джерела в галузі.

Відео дня

На роздрібному ринку Білорусі присутні мережі «Лукойлу», «Газпромнефти», «Роснефти» і «Татнефти», сумарна кількість заправок яких, за оцінкою Рейтер, становить близько 20% від загальної кількості АЗС в республіці.

Джерело в "Газпромнефти" розповіло Reuters, що мережа АЗС компанії зіткнулася з обмеженнями гуртових продажів бензину і дизпального з боку білоруського держконцерну "Белнефтехим".

“Концерн припинив нам продаж пального. Каже, що немає вільних ресурсів. У нас (в компанії) подивилися, вирішили купити і привезти з-за кордону - з Польщі чи з Прибалтики", - розповів він.

В місяць заправкам "Газпромнефти" потрібно до 5.000 тонн автобензину і до 20.000 тонн дизельного пального, за оцінкою джерела.

Представник "Лукойл-Білорусь" сказав Рейтер, що дефіциту пального АЗС компанії не відчувають, поставки йдуть від "Белнефтехима". Раніше білоруські ЗМІ повідомили, що деякі заправки "Лукойла" 5 лютого ввели обмеження на реалізацію дизпального, але незабаром ці обмеження були зняті.

Через суперечку між Мінськом і Москвою щодо цін на нафту єдиними постачальниками російської сировини в Білорусь з початку цього року є компанії групи "Сафмар" Михайла Гуцерієва, але цих обсягів недостатньо для завантаження НПЗ республіки.