Ілюстрація REUTERS

Білоруська нафтова компанія БНК у січні купить партію норвезької нафти, видобутої на родовищі Johan Sverdrup.

Читайте такожБілорусь ввела податок на транзит нафти та нафтопродуктів

Як повідомляє інформагентство Reuters, норвезька нафта буде доставлена в Білорусь через литовський порт Клайпеда.

Відео дня

Очікується, що норвезький танкер Breiviken, навантажений 80 000 тонн нафти, прибуде до Клайпеди 22 січня. Звідти нафта буде доставлена до Новополоцького НПЗ ("Нафтан") залізницею. За даними агентства Reuters, після отримання першої партії пального білоруська сторона збирається продовжувати переговори про подальші поставки.

Водночас білоруське онлайн-видання Tut.by пише, що залізничні поставки нафти з Клайпеди в напрямку Новполоцького НПЗ обійдуться Мінську приблизно в 20 доларів за тонну, що значно дорожче за транспортування пального по нафтопроводами, передає "Німецька хвиля".

Імовірно продавцем нафти виступила французька компанія Total.

Угода була укладена на тлі розбіжностей між Москвою і Мінськом з питання ціни на енергоносії, через які Росія на початку січня припинила поставки нафти в Білорусь.

Білорусь імпортує щорічно 23-24 мільйони тонн російської нафти за загального обсягу експорту РФ до 250 мільйонів тонн. До 6 мільйонів, за оцінками експертів, йдуть на потреби білоруської економіки, решта - на переробку і перепродаж на міжнародних ринках.

Розробка нафтового родовища Johan Sverdrup почалася в Норвегії 7 січня. В його офіційному відкритті брала участь прем'єр-міністр країни Ерна Сульберг. Як зазначає агентство Reuters, нафта, що видобувається на родовищі Johan Sverdrup порівнянна за якістю з російською маркою експортної нафтової суміші Urals.

З 1 січня 2020 року Росія припинила постачати Білорусі нафту, вказавши в якості формальної причини відсутність контрактів між білоруською стороною і російськими держкомпаніями "Роснефть" і "Газпром нефть".

Причиною розбіжностей стали також вимоги Білорусі про зниження компенсацій у зв'язку з російським податковим маневром в нафтовій галузі, в результаті якого білоруські НПЗ зазнали суттєвих втрат. Влада в Мінську підкреслює, що Білорусь - важливий для Росії споживач: на неї припадає приблизно 10 відсотків російського експорту нафти.

У вівторок, 14 січня, перший віце-прем'єр Білорусі Дмитро Крутой заявив, що Білорусь розіслала комерційні пропозиції про покупку нею нафти підприємствам України, Польщі, країн Балтії, Казахстану та Азербайджану.