Вітренко подав в суд через невиплати йому премій / фото УНІАН

Виконавчий директор Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко подав до суду через невиплату йому премій за перемогу над російською компанією «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі.

Читайте такожПремії за перемогу над "Газпромом": залишити не можна урізати (рос.)

Про це він заявив в ефірі телеканалу "UА:Перший".

Відео дня

«Якщо пропозиція розділити порівну (виграш, отриманий від «Газпрому») теж не приймається, але при цьому якісь чиновники, політики не хочуть виконувати закони, зобов'язують компанію не виконувати закони, а виплата зарплати - закон, то тоді ми маємо захищати свої права, щоб показати всім, що тут є верховенство права і ми живемо у правовій державі», - сказав Вітренко.

«Я вже подав позов до суду, я нікого не лякаю, я просто говорю, що є законний шлях захисту своїх інтересів. Якщо держава не хоче по справедливості і не хоче порівну, то тоді потрібно йти до суду... Це питання принципу, це не питання грошей», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, раніше Вітренко запропонував керівництву країни розділити доходи від транзиту газу, а також отримані від «Газпрому 2,9 млрд дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу, включаючи премію самого топ-менеджера, між усіма українцями.

За його словами, йдеться про вищезазначені 2,9 млрд дол., отримані за рішенням арбітражу, плюс 7,2 млрд дол. - гарантований дохід від транзитного контракту з «Газпромом», що в цілому дорівнює 10,1 млрд дол.

27 грудня 2019 року НАК «Нафтогаз України» отримав від російського «Газпрому» 2,9 млрд дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу. Це дозволило розпочати процес підписання нового контракту на транзит газу між Україною і Росією, який в результаті було укладено 30 грудня 2019 року.

14 січня 2020 року виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко повідомив у Facebook, що премії менеджменту компанії за отримані від російського «Газпрому» 2,9 млрд дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу ще не призначені.

Президент Володимир Зеленський доручив прем'єр-міністру Олексію Гончаруку врегулювати ситуацію з преміями, які передбачаються топ-менеджерам НАК «Нафтогаз України» за отримання компенсації від ВАТ «Газпром», а також запропонував направити 2,9 млрд грн на реалізацію інфраструктурних проектів і розвиток медицини.