Ілюстрація REUTERS

Виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко пропонує керівництву країни розділити доходи від транзиту газу, а також отримані від «Газпрому 2,9 млрд дол. за Стокгольмський арбітраж, включаючи премію самого топ-менеджера, між усіма українцями.

Читайте такожКоболєв порадив, як закрити питання високих премій: приватизувати "Нафтогаз"

На своїй сторінці у Facebook Вітренко заявив, що з відповідною пропозицією звернувся до керівництва країни ще в середині січня, але не отримав відповіді.

Відео дня

«Я в середині січня запропонував політичному керівництву віддати мою премію безпосередньо українцям, заради яких досягав я таких екстраординарних результатів. При цьому я помітив, що було б несправедливо і насправді несуттєво, якщо тільки мої чесно зароблені кошти будуть порівну розподілені безпосередньо між усіма громадянами України, а 99,75% коштів, зароблених насамперед завдяки моїй роботі, розподілятимуть політики і чиновники не порівну, а як їм заманеться», - написав він.

За словами Вітренка, йдеться про вищезазначені 2,9 млрд дол., отримані за рішенням арбітражу, плюс 7,2 млрд дол. - гарантований дохід від транзитного контракту з «Газпромом», що в цілому дорівнює 10,1 млрд дол.

«У перерахунку на кожного громадянина України виходить близько 6 тис. грн, або понад 16 тис. грн на кожне домогосподарство. Дуже важливо забезпечити ефективне використання цих грошей українцями. Також логічно і справедливо було б пов'язати ці виплати зі сферою газу. Тому потрібно обмеження - «на витрати на енергоефективність», - написав топ-менеджер НАК.

На його думку, такі витрати не завжди в пріоритеті, а так українські родини матимуть на це цільові кошти. Як приклад він запропонував роздавати сертифікати, які українці можуть обміняти на товари в спеціальному електронному магазині, який торгуватиме виключно товарами для підвищення рівня енергоефективності. Такими товарами можуть бути матеріали для утеплення приміщень, нові бойлери з високим ККД тощо.

«Для практичної реалізації цієї ініціативи знадобляться законодавчі зміни, зокрема, про звільнення від оподаткування відповідних доходів «Нафтогазу» і моєї премії, яка йде на виплату цих грошей людям, і доходів простих українців, які отримують ці гроші», - написав він.

Топ-менеджер НАК запропонував виплачувати ці гроші як премію, яка називатиметься «Премія за перемогу в Стокгольмському арбітражі і підписання нового контракту на транзит з «Газпромом» команди під керівництвом Юрія Вітренка».

Крім того, в своїй заяві Вітренко зазначив, що, чи не виплачуючи йому премію за перемогу в Стокгольмському арбітражі, передбачену контрактом з ним, роботодавець в особі «Нафтогазу» порушує всі норми трудового законодавства.

Як повідомляв УНІАН, 27 грудня 2019 року НАК «Нафтогаз України» отримав від російського «Газпрому» 2,9 млрд дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу. Це дало змогу почати процес підписання нового контракту на транзит газу між Україною і Росією, який в результаті був укладений 30 грудня 2019 року.

14 січня 2020 року виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко повідомив у Facebook, що премії менеджменту компанії за отримані від російського «Газпрому» 2,9 млрд дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу ще не призначені.

Президент Володимир Зеленський доручив прем'єр-міністру Олексію Гончаруку врегулювати ситуацію з преміями, які передбачаються топ-менеджерам НАК «Нафтогаз України» за отримання компенсації від ВАТ «Газпром», а також запропонував направити 2,9 млрд грн на реалізацію інфраструктурних проектів і розвиток медицини.