Ілюстрація REUTERS

Низькі ціни на природний газ в Європі зберігатимуться протягом найближчих 2-3 років, заявив глава правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв під час Українського енергетичного форуму в Києві.

Читайте такожГаз для українців подешевшав майже до чотирирічного мінімуму

«Завдяки LNG (зріджений природний газ - УНІАН) європейський ринок газу дуже змінився торік. Ми в «Нафтогазі» очікуємо, що ці зміни будуть стійкими протягом найближчих 2-3 років», - сказав Коболєв.

Відео дня

Він зазначив, що зниження цін на газ пов'язане з надлишком пропозиції зрідженого газу на ринку.

«Світовий ринок LNG перенасичений. Влітку проводяться великі об’єми, які ніде зберігати. Є обмежені сховища в Європі, споживачі в Азії не можуть їх зберігати, оскільки в них немає таких сховищ, а споживання падає (у літній період - УНІАН). Відповідно весь цей газ іде на європейський ринок, де створюється надлишок пропозиції, і ціна провалюється до дуже низького рівня. Ця тенденція триватиме протягом кількох наступних років», - сказав Коболєв.

Як повідомляв УНІАН, міністр енергетики і захисту довкілля України Олексій Оржель очікує падіння ціни на газ цього літа до рівня 80 дол. за тисячу куб. м, тоді як середня ціна імпортного природного газу в Україні в січні 2020 року становила 175,26 дол. за 1 тис. куб. м.

У лютому 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла для населення та інших захищених споживачів, яким «Нафтогаз України» постачає газ в рамках спеціальних зобов'язань (ПСО), становитиме 3,95 тис. грн за тис. куб. м, що на 15% менше, ніж у січні 2020 року, і на 37% - ніж у лютому 2019 року.