Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський поставив перед міністром енергетики та захисту навколишнього середовища Олексієм Оржелем завдання обмежити імпорт електроенергії та вугілля, і дозволити ввезення тільки тих марок вугілля, які не видобуваються в Україні.

Читайте такожПрезидент доручив знайті ринок збуту для українського вугілля

Як передає кореспондент УНІАН, про це Зеленський заявив на Всеукраїнській нараді працівників вугільної галузі України.

Відео дня

"Про який імпорт може йти мова, коли країни, з яких ми імпортуємо, не пускають нас на свої ринки? Тому спочатку наше вугілля, наші шахтарі, наша електроенергія. Якщо якась марка вугілля у нас не видобувається, тільки тоді ми можемо починати обговорювати питання конкретної марки та імпорту цієї марки", – сказав він. 

Зеленський підкреслив, що імпорту немає місця в українській вугільній галузі, тому завдання термінове.

Довідка УНІАН. Україна почала відчувати гострий дефіцит енергетичного вугілля з літа 2014 року, коли внаслідок військових дій на сході країни повністю втратила контроль над частиною Донбасу, де розташовані більшість шахт. Після цього країна почала імпортувати вугілля.

У квітні 2019 року уряд РФ обмежив ввезення продукції паливно-енергетичного комплексу в Україну. З 1 червня поточного року вугілля, нафту і нафтопродукти можна вивозити в Україну лише на підставі окремих дозволів.