Ілюстрація REUTERS

Уряд РФ заборонив експорт в Україну російської нафти та нафтопродуктів, а експорт вугілля можливий лише після отримання спеціального дозволу.

Читайте такожБілорусь скоротила поставки нафтопродуктів в Україну

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, на засіданні уряду прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв повідомив, що підписав відповідну постанову.

Відео дня

"Встановлюється заборона на експорт в Україну російської нафти та нафтопродуктів", - сказав Медведєв.

За його словами, Росія розширює заборону на ввезення деяких українських товарів. "Ми розширюємо заборону на ввезення в Росію окремих видів товарів. Цей захід торкнеться української продукції машинобудування, легкої промисловості, металообробки, вартість якої за минулий рік становила майже 250 мільйонів доларів", - сказав Медведєв.

Він наголосив, що деякі російські товари можна буде вивозити в Україну лише після спеціального дозволу. "Визначається перелік тих товарів, які з 1 червня поточного року можна буде вивозити в Україну лише на підставі окремих дозволів. У цю категорію включена продукція ПЕК, у тому числі вугілля і нафта, і нафтопродукти", - зазначив він.

Такі дії Росії Медведєв пояснив тим, що "ми змушені свої інтереси захищати та вжити заходів у відповідь".

"Кілька днів тому Кабінет міністрів України зробив черговий недружній крок стосовно нашої країни, розширив список заборонених для імпорту на територію України російських товарів", - підкреслив Медведєв.

Як повідомляв УНІАН, 29 серпня 2018 року Кабінет міністрів заборонив ввезення на територію України цементних клінкерів (суміш вапняку і глини (або шлаку), яка використовується при виробництві цементу) походженням з РФ. У вересні уряд заборонив імпорт засобів пожежогасіння виробництва Російської Федерації.

10 квітня 2019 року Кабмін розширив перелік товарів походженням з РФ, заборонених до ввезення в Україну.

Під заборону потрапили формалін, карбамідо-формальдегіду концентрат, карбамідо-формальдегідні смоли, пружини для візків вантажних вагонів (циліндричні гвинтові зовнішні, циліндричні гвинтові внутрішні), апаратура для комутації або захисту електричних ланцюгів (реле), які використовуються в пристроях залізничної автоматики господарства сигналізації та зв'язку, провідники електричні для напруги понад 1000 В.

Також санкції розширені на банки для консервування (стерилізаційні банки), пляшки для харчових продуктів і напоїв з безбарвного і кольорового скла, інші скляні ємності.

Імпорт нафтопродуктів з Росії цього року в грошовому вираженні склав 460 мільйонів доларів (41,5% від витрат на імпорт нафтопродуктів), з Білорусі – 413,5 мільйона доларів (37,2%), з Литви – 117,6 мільйона доларів (частка 10,6%). З інших країн за звітний період було імпортовано нафтопродуктів на 118 мільйонів доларів.