Ілюстрація REUTERS

"ДТЕК Східенерго" Ріната Ахметова перестала оплачувати газ, який відбирає для виробництва тепла та електроенергії на Луганській ТЕС.

Читайте такожОблгази Фірташа не платять за газ новому оператору ГТС

Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на лист ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" на Офіс Президента та Кабінет Міністрів. Зазначається, що копія листа є у розпорядженні видання.

Відео дня

За даними державного оператора, "ДТЕК Східенерго" несанкціоновано та безоплатно за лютий-березень відібрав газу на 241 мільйон гривень. Бо виявилося, що у компанії взагалі немає жодного постачальника газу.

При цьому компанія Ахметова у лютому подала до Госпсуду Луганської області позов проти АТ "Луганськгаз". Суд задовольнив клопотання про забезпечення позову і заборонив "Луганськгазу" обмежувати поставки газу на Луганську теплоелектростанцію.

Окрім цього, за даними НАК "Нафтогаз України", ДТЕК Східенерго не заплатив державному оператору за поставки газу ще 707 мільйонів гривень.

Також з 1 липня минулого року компанія ДТЕК перестала платити за транспортування електроенергії державними мережами при її експорті. За даними видання, станом на березень такий борг становить близько 700 мільйонів гривень.

Таким чином сумарний борг компанії ДТЕК Ахметова перед державою становить вже понад 1,6 мільярда гривень, з яких 948 мільйонів гривень – це борги за газ, який був відібраний та спожитий.

Компанія ДТЕК видобуває 90% українського вугілля та володіє 70% усіх вугільних електростанцій та найбільшими сонячними та вітроелектростанціями. ДТЕК продає свою електроенергію в Україні на 75% дорожче, аніж у Європі.

За минулий рік компанія ДТЕК отримала прибуток EBITDA (операційний прибуток до амортизації, сплати податків та відсотків) у розмірі 15,5 мільярда гривень. Влітку минулого року Ринат Ахметов купив віллу у Франції за 200 мільйонів євро.