Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила Правила керування обмеженнями й порядок розподілу пропускної спроможності міждержавних зв'язків.

Читайте такожКабмін на час карантину заборонив відключати електропостачання водоканалів і шахт

Відповідне рішення було прийнято на засіданні регулятора сьогодні.

Відео дня

Згідно з документом, правила, які регламентують розподіл міждержавного перетину для експорту та імпорту електроенергії, передбачають роботу аукціонного офісу, функцію якого виконуватиме оператор Об'єднаної енергосистеми країни держкомпанія «Укренерго».

Доступ до перетину можна отримати в результаті придбання лота на аукціоні, при цьому у визначених випадках буде надаватися можливість отримати розтин без аукціону.

Зазначається, що зменшення пропускної здатності можливо лише в разі аварійного ремонту ліній електропередач, форс-мажору або на вимогу сусіднього оператора системи передачі. У разі зменшення пропускної здатності аукціонний офіс повинен сповістити учасників ринку протягом робочого дня, а також здійснити відшкодування учасникам ринку, які потрапили під такі обмеження.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України ввів з 1 квітня спеціальне мито в розмірі 65% на імпорт електроенергії та вугілля, крім антрациту і коксівного вугілля з Росії.

За даними оператора Об'єднаної енергосистеми країни - Національної енергетичної компанії «Укренерго», частка імпортної електроенергії в енергосистемі України в лютому 2020 року становила 3,9%.