Ілюстрація REUTERS

Оператор Об'єднаної енергосистеми України – державна компанія "Укренерго" завершила будівництво заходів лінії електропередачі 500 кВ Донбаська-Донська на нову підстанцію (ПС) 500 кВ "Кременська", що забезпечує передачу додаткової потужності на північ Луганської області, йдеться в повідомленні компанії.

Читайте такожІмпорт електроенергії до України з Росії зменшився майже в 23 рази

За інформацією прес-служби, це означає, що підстанція тепер може отримувати живлення від підстанції 750 "Донбаська" і передавати електроенергію лінією електропередач 220 кВ на підстанцію "Ювілейна", й далі мережею. Таким чином, забезпечується передача додаткової потужності по основній частині об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України в Лисичанський і Луганський енерговузол, а з них - в розподільні мережі на півночі Луганської області.

Відео дня

Відзначається, що фактично існуюча лінія 500 кВ Донбаська-Донська була розділена (у географічній точці найближчого приєднання до підстанції) і до неї приєднано дві новобудови ділянки лінії електропередачі (заходи), які безпосередньо заведені на комплектний розподільний пристрій з елегазовою ізоляцією 550 кВ підстанції "Кременська".

"Очікуємо в кінці травня повністю завершити будівництво підстанції та відповідної інфраструктури", - цитує прес-служба директора з експлуатації та розвитку мережі "Укренерго" Олексія Брехта.

Також зараз на підстанції тривають роботи з налагодження систем зв'язку, протипожежного захисту, комплексної системи безпеки, вентиляції та кондиціонування.

Як повідомляв УНІАН, у березні "Укренерго" почав індивідуальні випробування обладнання на новій підстанції 550/220 кВ "Кременська" в Луганській області.

Раніше "Укренерго" заявляло, що планова дата завершення робіт з будівництва підстанції 550 кВ "Кременська" в Луганській області встановлена на 31 травня 2020 року.

З серпня 2014 року Луганська ТЕС є єдиним виробником електроенергії для північної частини Луганської області.

До 25 квітня 2017 року станція працювала окремо від об'єднаної енергосистеми України через пошкоджених бойовими діями магістральних ліній електропередач. Після відновлення ліній електропередач станція була підключена до об'єднаної енергосистеми. Однак з енергосистеми України по лінії електропередач 110 кВ можна забезпечити для Луганської області лише 60 МВт. Тобто в разі зупинки Луганської ТЕС на контрольованій території Луганської області виникне дефіцит потужності в 180-220 МВт.