Ілюстрація REUTERS

Ціна червневих ф'ючерсів нафти марки Brent подешевшала на 27,65%, до 18,50 долара за барель.

Читайте такожЕксперт розповів про причини та наслідки різкого обвалу на нафтовому ринку

Про це повідомляє ТСН.uа з посиланням на дані лондонській біржі ICE.

Відео дня

"Вартість нафти Brent впала нижче за 19 доларів за барель вперше з лютого 2002 року", - йдеться в повідомленні.

Зниження ціни на нафту Brent відбувається слідом за рекордним обвалом цін на американську нафту WTI.

Зараз ф'ючерс на WTI в червні на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі NYMEX подешевшав на 3,23% - до 19,77 долара за барель.

Нагадаємо, 6 березня Росія та Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) не змогли продовжити угоду про скорочення видобутку нафти. Після цього ціни на нафту рекордно впали, за чим стався обвал рубля. Також це вплинуло на світові ринки, де відразу ж розпочався масштабний обвал.

12 квітня члени організації найбільших експортерів нафти ОПЕК+ домовилися з Росією про скорочення видобутку на 9,7 мільйона барелів на день. Це зроблять для того, щоб ціни знову пішли вгору після стрімкого здешевлення нафти майже вдвічі.

Ключовою перешкодою для досягнення фінальної угоди була позиція Мексики, яка не хотіла брати на себе пропорційно такі ж зобов'язання, як і 22 інші нафтовидобувні країни.

Під час торгів 20 квітня американська нафта WTI різко дешевшала і її вартість спочатку впала до одного долара, потім - до нуля, далі - ціна стала негативною, потім подорожчала до 22-35 центів за барель. Після того на лондонській біржі ICE стався різкий обвал вартості більш ніж на 300% і ціна стала мінус 40 доларів за барель.