Ілюстрація / REUTERS

Країни ОПЕК+ за підсумками переговорів у четвер домовилися про скорочення видобутку нафти на 10 мільйонів барелів на добу в травні й червні, з метою підтримати ціни, що різко знизилися на тлі пандемії коронавірусу.

Про це повідомляє Голос Америки із посиланням на Reuters.

У заяві йдеться, що з липня по грудень видобуток нафти буде скорочений на 8 млн барелів на добу, а з січня 2021 по квітень 2022 року скорочення складе 6 млн барелів на добу.

Відео дня

Наступна відеоконференція країн ОПЕК+, у ході якої учасники оцінять стан ринку, відбудеться 10 червня.

Читайте такожТрамп пригрозив Росії й Саудівській Аравії значними митами на нафту

Наголошується, що раніше джерела повідомляли про те, що в ОПЕК+ обговорювалося скорочення обсягів видобутку в розмірі до 20 млн барелів у день, що становить близько 20% від загальносвітового обсягу. Попри те, що в результаті нафтовиробники домовилися про скорочення на 10 мільйонів, це скорочення стало найбільшим в історії. Під час фінансової кризи 2008 року члени ОПЕК домовлялися про скорочення видобутку нафти на 2,2 мільйона барелів на день.

США привітали повідомлення про домовленості щодо скорочення видобутку нафти між ОПЕК та іншими великими нафтовими державами, повідомив Reuters високопоставлений представник адміністрації Трампа.

"Ці зобов'язання служать важливим сигналом того, що всі великі нафтовидобувні держави будуть коректно реагувати на ринкові реалії, викликані пандемією коронавірусу", - сказало джерело, додавши, що міністр енергетики США Ден Бруєтт у п'ятницю представлятиме Сполучені Штати на нараді міністрів енергетики країн "Великої двадцятки". Учасники наради обговорять дії по відновленню стабільності нафтового ринку.

Як повідомляв УНІАН, з початку березня вартість нафти марки Brent скоротилася більш ніж на 50%. Попит на нафту знижується з початку року через поширення коронавірусу і карантинних заходів у всьому світі. Додатковий негативний вплив на ціни в початку березня надала новина про те, що учасники угоди щодо обмеження видобутку ОПЕК+ не змогли прийти до єдиного рішення стосовно подальшого регулювання виробництва сировини.