Варшава. Найбільша польська опозиційна партія "Закон і Справедливість" (PIS) вимагає відставки міністра державного майна Польщі Миколая Будзановського за підписання представниками частково підконтрольній йому компанії "ЄвроПол Газ" меморандуму про реалізацію проекту "Ямал-2", а також пояснень з цього приводу від глави уряду Дональда Туска.

Як передає кореспондент УНІАН в Польщі, про це сказав сьогодні представник партії Давид Яцкевич.

"Обурливо, що ще вчора о 17.00 міністр Будзановський на засіданні комісії держмайна говорив, що не йдеться про будівництво "Ямалу-2", що немає таких планів, що вони безпідставні, називав їх віртуальними ідеями, говорив, що немає такої угоди, і такої угоди не може бути без згоди уряду", - сказав депутат, слова якого наводять польські ЗМІ.

Відео дня

Він відзначив, що інформація, яка з'явилася сьогодні про вчорашнє підписання меморандуму, підтверджує, що міністр не контролює державні компанії.

Представник PIS, яка представлена у польському Сеймі 138 депутатами (з 450 депутатів), назвав невигідним для поляків будівництво другої нитки Ямальського газопроводу, тому що це осилить монопольне становище "Газпрому" в Європі.

"Ми не зацікавлені в тому, щоб створювати умови для такої газової інфраструктури, яка ще більше посилює проблеми, наприклад, в Україні, і посилює залежність від Російської Федерації", - додав він.

Депутат сказав, що PIS розраховує на те, що голова уряду Д.Туск пояснить ситуацію, що виникла, на найближчому засіданні Сейму.

У Міністерстві державного майна Польщі повідомили УНІАН, що міністр М.Будзановський поки відклав на невизначений час заплановану на сьогодні прес-конференцію.

Як повідомляв УНІАН, раніше цього тижня М.Будзановський назвав сумнівною вигоду від будівництва чергового транзитного газопроводу через Польщу, пояснивши це попитом на російський газ в Європі, що знижується, і бажанням польських властей знизити енергетичну залежність від росіян.

Довідка УНІАН. "ЄвроПол ГАЗ", 48% якою належить державній нафтогазовій компанії PGNIG, підконтрольній міністру держмайна, сьогодні заявила, що підписаний меморандум щодо "Ямалу-2" є лише декларацією про намір вивчити вигідність реалізації цього проекту.

Решта 48% акцій компанії належать російському "Газпрому", а ще 4% - компанії Gas Trading, найбільшим акціонером якої, згідно з раніше оприлюдненими даним, був PGNIG (з 43,4%), а також польська компанія Bartimpex (36,2%) і "Газпром Експорт" (15,9%).

Сьогодні глава польського уряду Д.Туск сказав, що Польща не підтримає будівництво газопроводів, які обходять Україну, і не зацікавлена у збільшенні газових поставок з РФ.

Водночас він не став коментувати підписання меморандуму щодо "Ямалу-2", відзначивши, що не має у своєму розпорядженні інформації на цю тему.