Не всі кияни платять за опалення за одним тарифом / фото 5.ua

Кияни, які не мають індивідуальних лічильників, але при цьому проживають в будинку, де цими приладами обладнані 80-90% квартир, платять за опалення більше, ніж інші.

Про це заявили в КП "Київтеплоенерго", передає сайт UBR.ua.

Комунальники уточнили, що в листопаді середня вартість опалення за квадратний метр склала 22,6 гривні при незмінному тарифі. Це на 12% менше, якщо порівнювати з листопадом 2020 року. За даними КП, 90% житлового фонду столиці має загальнобудинкові теплові лічильники. На мешканців в такому випадку розподіляється вартість фактично спожитого будинком обсягу теплової енергії виходячи з площі квартири.

Відео дня

У будинках, де можна встановити індивідуальний лічильник, його власники платять за показаннями, а також за опалення місць загального користування і функціонування внутрішньобудинкової системи опалення. Що стосується тих будинків, де до 90% квартир мають такі, власники квартир без них платять більше фактичного споживання. У підсумку сума у них вище, ніж середня по місту. У КП пояснюють, що це пов'язано з недосконалістю методики розрахунку.

Читайте такожУ Києві подешевшало опалення: пощастило мешканцям 462 будинків

"Щоб забезпечити якісний і справедливий розподіл спожитого тепла між жителями таких будинків, ми в черговий раз звернулися до Мінрегіону з пропозиціями внести зміни [до методики]. Запропонували встановити верхню межу нарахувань для будинків, де понад 70% квартир обладнані індивідуальними приладами обліку", - заявив директор СП "Енергозбут" КП "Київтеплоенерго" Костянтин Лопатін.

Жителям столиці, які не хочуть переплачувати, радять встановити прилад обліку і платити згідно з його показаннями.

Тарифи на опалення в Києві

12 жовтня мер Києва Віталій Кличко підписав рішення Київради, згідно з яким тарифи на опалення і гарячу воду для населення в новому опалювальному сезоні повинні бути не вище тарифів, що діяли на початку цього року. Цим же рішенням збільшено на 2 млрд грн розмір статутного капіталу "Київтеплоенерго".

Днями стало відомо, що клієнти "Київтеплоенерго" в грудні отримають платіжки, в яких з'являться нові рядки з платою за абонентське обслуговування та функціонування систем опалення та гарячого водопостачання.