В "Енергоатомі" прокоментували ситуацію на ЗАЕС / facebook.com/atom.gov.ua

Голова "Енергоатому" Петро Котін: На ЗАЕС зараз є представники "Росатому", військові, різні групи людей. І від них можна очікувати що завгодно

20:50, 14.06.2023
5 хв. Інтерв'ю

Президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін в інтерв’ю УНІАН розповів, що відбувається на найбільшій в Європі Запорізькій атомній станції, яка з березня минулого року захоплена російськими військами, після руйнування рашистами Каховськой ГЕС та обміління Каховського водосховища.

Чи знає "Енергоатом" про поточний стан на Запорізькій АЕС після знищення росіянами Каховської ГЕС та греблі Каховського моря?

Ми отримували данні з Запорізької атомної електростанції, але вони відключили два чи три тижні тому передачу даних. Зараз ми отримуємо інформацію з інших джерел. Інформація по станції в нас є.

Яка ситуація на ЗАЕС зараз? Відомо, що вона і так була складна, а з катастрофою на Каховській ГЕС ситуація погіршилась?

Відео дня

Ситуація на станції постійно погіршується, починаючи з самого початку окупації, яка сталася вночі на 4 березня минулого року. Фактично відбувається деградація станції по всім напрямками роботи. Вона поглиблюється увесь час.

Якщо ви візьмете аспект фізичної безпеки, то вона з самого початку була виведена з ладу. Це була перша деградація обладнання. Окупанти зруйнували систему протиаварійного реагування, вони захопили кризовий центр ЗАЕС. При наступі вони обстріляли майданчик атомної станції, створивши загрозу пошкодження трубопроводів і виходу радіоактивних речовин.

Ядерно-радіоаційна безпека теж погіршується. Основні стовпи безпеки МАГАТЕ занепали в різній ступені і зараз ще додається Каховське водосховище. Будь-який аспект, на який ви подивитесь, - все погіршується.

Лінії зв'язку. Дуже важливо надавати зовнішнє живлення для атомної станції - одна лінія зв'язку залишилась. Всі інші пошкоджені. Остання лінія вісім разів втрачала свою цілісність, і в результаті на станції фактично вводили режим блек-ауту. Цей режим - це перший етап, який привів до аварії на Фукусімі (аварія на японській АЕС у префектурі Фукусіма відбулась у 2011 році і мала 7-й рівень за міжнародною шкалою INES з локальними наслідками – УНІАН). Поки ми забезпечуємо роботу всіх дизель-генераторів. Це не дає станції перейти в режим розплавлення активних зон.

Основні стовпи безпеки МАГАТЕ занепали в різній ступені / фото REUTERS

Додатково додалося каховське водосховище. Немає більше джерела штатного живлення ставка охолоджування ЗАЕС. Це додає проблем, бо якщо потрібно, то води з каховського водосховища вже немає.

Коли ми зайдемо на Запорізьку атомну станцію, я дуже сподіваюсь, що рашисти мирно її покинуть і не додадуть порушень безпеки, і її можливо буде привести до ладу і підключити в енергосистему.

Чи може переведення блоків ЗАЕС у холодний стан стати відповіддю на обмілінняКаховського водосховища та допомогти знизити ризик аварії?

Холодний стан найбільш безпечний для такого типу реактору. Якщо ви бачите, що деградація станції на такому високому рівні, то краще перевести усі реактори у холодний стан, і ви будете знаходитися у більш безпечному становищі.

Один енергоблок (п‘ятий - УНІАН) знаходиться у гарячому стані. Що це означає? Ви можете втратити охолодження. Воно може бути втрачене через відсутність електрики, водоживлення. В даному випадку вода є, але немає її поновлення. Це достатньо довга  послідовність подій, яка може привести до негативних наслідків. Якщо ваш блок в гарячому стані, то це набагато гірше. Логічно перевести його у холодний стан і мати всі енергоблоки зупиненими.

Окупанти будуть переводити його у холодний стан? Що відомо?

За нашою інформацією, окупанти дійсно планують переводити його у холодний стан, але вони намагаються отримувати з нього пару. Хоча це не проектний режим роботи енергоблока: вони беруть електроенергію з нашої мережі і потім, за рахунок роботи насосів, отримують робочі параметри і від цього мають обмежену кількість пару.

Заради пару навантажувати такий великий енергоблок - це дурість. Але серед окупантів немає людей, які мають достатньо здорового глузду.

Як почувають себе українські атомники на станції. Щось відомо про їх стан? Який на них відбувається тиск з боку російських загарбників?

На станції є різні групи персоналу. Є ті, хто підписав контракти з "Росатомом". Вони формально вже не є нашими працівниками.

І є персонал, яким ми дуже пишаємося. Це атомники, які не підписують цей контракт, - близько 1200 людей. Вони продовжують працювати на станції, бо в рашистів просто немає настільки кваліфікованого персоналу.

Але український персонал перебуває під постійним психологічним тиском. Постійно зазнають тортур. І вони чекають, коли вони вже будуть звільнені.

Коли і при яких умовах можна казати про повернення Запорізької АЕС під контроль України?

Ми сподіваємося на наші Збройні сили. І як тільки буде вирішено головне питання - перемога України у цій війні - тоді ми повернемо Запорізьку АЕС. Нас дуже хвилює питання, в якому стані вона буде і як швидко вдасться повернути її до ладу.

Після перемоги ЗАЕС повернеться Україні / фото Енергоатом

Враховуючи те, що окупанти вдалися до акту тероризму та підірвали Каховську ГЕС, чи може теж саме статися і на Запорізькій атомній станції?

Це питання викликає головне занепокоєння. Там є представники "Росатому", там є військові, є різні групи людей. І від них можна очікувати що завгодно.

Артур Крижний

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся