Імпортне ПСО посилить кризу боргів на ринку електроенергії, - членкиня Енергокомітету

Впровадження механізму імпортного ПСО (спецобов’язки на енергоринку – ред.) посилить боргову кризу в галузі енергетики. Про це заявила народна депутатка, членкиня Комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКП Інна Совсун. 

"Я не підтримую таку ідею. Звісно, це звучить як просте рішення – перекласти всі фінансові обов’язки на одну компанію і зняти із урядовців подальшу відповідальність за імпорт. Однак, цей механізм матиме значні негативні ефекти. Перш за все, це лише посилить кризу боргової ями, у якій і так знаходиться більшість державних учасників ринку електроенергії. Сума боргів вже складає близько 60 мільярдів гривень, значна частка з яких припадає у формі кредиторської чи дебіторської заборгованості саме на Укренерго", - прокоментувала вона ідею впровадження "імпортного ПСО". 

Совсун зауважила, що ця проблема потребує рішення, а не її поглиблення.

Відео дня

"Інакше можемо забути про відновлення зруйнованої інфраструктури та модернізацію мереж задля зниження втрат електрики та її відключень", - наголосила Совсун. 

Також, членкиня Енергокомітету вказала на важливість взаємин із міжнародними партнерами. Зокрема вона розповіла, що "Укренерго" вже залучила від низки донорів понад €1 млрд фінансування – як грантів, так і пільгових кредитів – на відновлення та зміцнення нашої енергосистеми. 

"Якщо ми покладаємо нові фінансові зобов’язання на Укренерго, то це говорить про те, що там все добре, і фінансової підтримки партнерів компанія вже не потребує? Який сигнал ми подаємо міжнародним грантодавцям та кредиторам?", - вказала вона. 

Нардепка додала, що існує два альтернативних способи залучення імпорту електроенергії. Перший – розширення прайс-кепів на ринку, другий – не відключати електроенергію для підприємств, які імпортом перекриють половину свого споживання. 

Раніше співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики Ігор Тинний заявив, що імпортне ПСО призведе до банкрутства системного оператора "Укренерго" і деградації енергосистеми.